Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Daniel Diškanec: ubytovňu dokončíme vlastnými silami.

Autor: Daniel Diškanec: ubytovňu dokončíme vlastnými silami.
Foto: Daniel Diškanec: ubytovňu dokončíme vlastnými silami.
Uverejnené: 23. november 2012

Verejný kemp s deviatimi svojpomocne postavenými chatkami je v súčasnosti domovom pre 47 ľudí. V súčasnosti vyrastá v tesnom susedstve nová stavba, ktorá je mimo ochranného pásma železníc a má právoplatne vydané stavebné povolenie. Do realizácie diela sa zapájajú všetci ubytovaní ľudia a stavba rýchlo napreduje.

Ešte túto zimu sa obyvatelia kempu budú musieť uskromniť v chatkách. Hrubá stavba novej budovy vrátane strechy je síce hotová, interiéry a vybavenie stále chýbajú. Opýtali sme sa preto Daniela Diškanca na situáciu v kempe, ako stavba napreduje a čo obyvateľov túto zimu čaká.

"Máme zabezpečené drevo na kúrenie, pripravení sme v rámci našich možností. V súčasnosti tu žije 47 ľudí. V širokom okolí poskytujeme najlacnejšie ubytovanie pre ľudí zo sociálne najslabších skupín. Podmienkou je ale pomáhanie na stavbe, na hospodárstve a zakázaný je alkohol."

Stavebné povolenie na ubytovňu ste napokon získali, aké kroky nasledovali potom?

"Chatky ktoré tu sú majú len dočasné povolenie a to na päť rokov. Dostali sme od mesta podmienku, že musíme postaviť trvalú stavbu a tak sme sa do toho pustili. Nebolo to jednoduché, podarilo sa nám získať lacný stavebný materiál, okná sú napríklad z Poľska. Celé dielo v súčasnom stave stálo okolo 25 000 eur. Jeho rozloha je 10x20 metrov a vo vnútri sa nachádzajú sociálne zariadenia, tri garzónky, deväť izieb, bude tam aj miestnosť spoločného stravovania. Budova má jedno poschodie a pripravuje sa aj podkrovie.

Ako reagujú obyvatelia kempu na výstavbu ubytovne?

"Máme tu rôzne skupiny ľudí. Väčšinou dočasné ubytovanie berú ako pomoc a preto sa aj zapájajú aktívne do realizácie diela. Od apríla do októbra sa nám ubytovňu podarilo dať pod strechu. Všetko sme riešili svojpomocne a vďaka tomu sme ušetrili tisíce eur."


Postaviť takúto stavbu za 25 000 eur je pomerne nezvyčajné.

"Samotný projekt stál 5000 eur. Do základov sme použili aj 120 ton kameňa, keby sme to mali celé zaliať betónom, tak sa to predraží o viac ako 6000 eur. Jednoducho použili sme lacný materiál a robíme na tom sami. Tam sa ušetrilo najviac."

Kedy sa teda plánuje kolaudácia?

"Aktuálne je hotová kotolňa, objekt je už vykurovaný. Okná sú osadené, momentálne prebiehajú práce v interiéroch. Budeme to musieť ale aj zatepliť, je to podmienka. Najviac záleží na financiách. Jedna miestnosť je už takmer hotová, na Vianoce by sme tam chceli pripraviť menšiu akciu.

Čo hovoria na to Vaši susedia?

"Oficiálne nemáme žiadne problémy. Áno, boli tam najskôr predsudky, v kempe sa za niekoľko rokov vystriedalo už okolo 800 ľudí, ale myslím že za tie roky si ľudia zvykli. Máme tu určité pravidlá a snažíme sa udržiavať poriadok. Ja tu žijem tiež a dohliadam na to.
Verejný kemp Martin - Priekopa

Rozhovor bol autorizovaný.

 


príbuzné témy