Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Absolútny rekord výroby v Kia Slovakia

Autor: Kia Slovakia
Foto: Kia Slovakia
Uverejnené: 09. január 2024

Automobilka vyrobila v minulom roku vyše 350-tisíc áut, čo je historicky najviac. Najvyrábanejším modelom zostal v roku 2023 Kia Sportage. Hlavné exportné trhy tvorili veľké ekonomiky v Európe - Veľká Británia, Nemecko a Španielsko. Spoločnosť zároveň zvýšila počet vyrobených motorov na viac ako 507-tisíc.

(Teplička nad Váhom) 9. január 2024 – V roku 2023 dosiahla spoločnosť Kia Slovakia míľnik vo svojej histórii, keď z liniek výrobného závodu v Tepličke nad Váhom zišlo až 350 224 vozidiel. Tento počet predstavuje nárast o 12 % oproti predchádzajúcemu roku a znamená úspešnú prítomnosť značky Kia v Európe. Najväčšiu časť vyrobených automobilov v roku 2023 tvorila piata generácia modelu Sportage, a to až 60 % z celkového množstva. Zvyšných 40 % predstavovali rôzne karosárske verzie modelu Ceed.

"V minulom roku sme dosiahli historický rekord v počte vyrobených automobilov v Kia Slovakia. Tento úspech je výsledkom odhodlania a spolupráce našich zamestnancov, ako aj efektívneho využitia našich výrobných liniek. Zaujímavým faktom je tiež, že každé štvrté vyrobené vozidlo v roku 2023 bolo elektrifikované," vyjadril sa k úspechu automobilky prezident spoločnosti Geon Won Shin.

Hlavnými tromi exportnými krajinami pre Kia Slovakia zostávajú Veľká Británia (16 %), Nemecko (11 %), Španielsko (10 %). Pre slovenských zákazníkov bolo v Tepličke nad Váhom vyrobených viac ako 7 400 automobilov modelov Sportage a Ceed. Medzi krajiny, kam smerovalo v minulom roku najviac elektrifikovaných vozidiel, patrí okrem Veľkej Británie aj Francúzsko, Španielsko a Švédsko. Celkovo spoločnosť svoje automobily exportovala do 87 štátov.

Vo svojich výrobných halách vyrobila spoločnosť Kia Slovakia v roku 2023 aj viac ako 507-tisíc motorov, vrátane jubilejného 7-miliónteho hnacieho agregátu. To predstavuje medziročný nárast výroby motorov o viac ako 10 %. Značnú časť vyprodukovaných motorov tvorili benzínové jednotky, až 87 %. Väčšina vyrobených agregátov bola namontovaná do vozidiel vyrábaných v Tepličke nad Váhom, zatiaľ čo 44 % putovalo do závodu Hyundai v českých Nošoviciach.

Čo sa týka starostlivosti o zamestnancov, spoločnosť Kia Slovakia každoročne navyšuje mzdy. V roku 2023 vzrástli tieto mzdy o 130 eur, a v roku 2024 budú zvýšené o ďalších 110 eur. Okrem toho spoločnosť vyplatí svojim zamestnancom začiatkom roku 2024 špeciálny bonus, ako prejav vďaky za ich úsilie pri dosiahnutí rekordnej výroby. Priemerná mzda výrobného zamestnanca spoločnosti, bez zarátania manažmentu, bola v minulom roku na úrovni 2 408 eur.

Pri príležitosti 30. výročia modelu Sportage spustila Kia Slovakia v septembri 2023 výrobu jeho jubilejnej edície v novom farebnom prevedení karosérie - Wolf Grey. Pokiaľ ide o farby všeobecne, tak najviac modelov Ceed opustilo lakovňu v čiernej, bielej a striebornej farbe (64 %). Pri modeli Sportage to bolo veľmi podobné, prvú trojku uzatvára zelená farba Experience Green.

V aktuálnom roku plánuje Kia Slovakia vyrobiť 340 000 áut a pol milióna motorov. Hlavným cieľom je stále zlepšovať kvalitu vozidiel aj motorov, a ešte viac zvyšovať spokojnosť zákazníkov.


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Meteoradar

INSTAGRAM

príbuzné témy

Reklama