Na martinskej scéne ožijú národovci - v divadelnom sitkome.

Autor: Na martinskej scéne ožijú národovci - v divadelnom sitkome.
Foto: Na martinskej scéne ožijú národovci - v divadelnom sitkome.
Uverejnené: 14. november 2012

Skvelá autorská muzika, postavy z národných dejín a zábavná zápletka. Aj to je nosné lákadlo novej hry, ktorú v premiére uvedie Slovenské komorné divadlo Martin už v sobotu 15. decembra. Hra s názvom www.narodnycintorin.sk je autorským projektom režiséra Doda Gombára, ktorý dostal príležitosť vyskúšať si v Martine žáner, aký nemá na slovenských divadelných doskách zatiaľ obdobu: sitkom. V tejto sezóne Martinčania plánujú pripraviť tri časti  tohto „komediálneho seriálu“.

Každý diel má inú štartovaciu čiaru, vznikajú rôzne absurdné situácie a bizarné dialógy. Určite nechcem, aby z tohto sitkomu vznikol životopisný dokument o dejateľoch, pochovaných na Národnom cintoríne v Martine. Naliehavosť výpovede nech je v tom, že budeme reagovať na to, čo momentálne rezonuje v našej spoločnosti a  čo divák zažíva v reálnom svete,“ vysvetlil režisér a autor projektu Dodo Gombár. Ten už má skúsenosť s martinskými umelcami, robil s nimi napríklad Štúrovcov (koncert zrušený), Nový život, Kubo (remake), ale aj divácky obľúbenú komédiu 1+1=3. Divadelný sitkom je príbehom situovaný na azda najpietnejšie miesto národných dejín – Národný cintorín, má  tiež ambíciu „reinkarnovať“ osobnosti našej histórie. „Téma národného cintorína si zaslúži vzkriesenie. Osobnosti, ktoré tam našli posledný odpočinok, padli do zabudnutia – aj keď si namýšľame, že o nich čosi vieme... Nechcem z toho robiť dokument ani vzdelávacie pásmo, snahou je skôr oživiť záujem o velikánov našej minulosti,“ spresnil režisér.

Na martinskej scéne ožijú národovci - v divadelnom sitkome.
Prvá časť divadelného sitkomu tak pripomenie osobnosti ako napríklad štúrovského básnika Janka Kráľa, spoluzakladateľa Matice slovenskej Karola Kuzmányho,  osnovateľa slovenských dobrovoľných hasičských zborov Miloslava Schmidta, ale objaví sa tu aj prvá slovenská herečka Anička Jurkovičová, či výnimočná redaktorka a prozaička Elena Maróthy Šoltésová... Významnú zložku sitkomu tvorí aj hudba z dielne tvorivého tria: Marek Geišberg, Dano Heriban a Róbert Mankovecký. V unikátnom projekte hrajú napríklad Lucia Jašková, Marek Geišberg, Daniel Heriban, Karol Čičmanec, František Výrostko, Dominik Zaprihač, Nadežda Vladařová, Zuzana Rohoňová a Róbert Mankovecký. Po sobotňajšej premiére sa pilotná časť nového sitkomu bude hrať ešte v predvianočnom týždni 18., 19. a 20. decembra. Druhá a tretia časť majú pribudnúť ešte v tejto sezóne (marec a jún) a podľa diváckych ohlasov dramaturgia zváži ďalšie pokračovania v nasledujúcich sezónach.

Na martinskej scéne ožijú národovci - v divadelnom sitkome.

Autor: Mira Kováčiková

Foto: Braňo Konečný


Reklama

príbuzné témy

Reklama