ŽSK víta rozšírenie mýtneho systému na cesty nižších kategórií

Autor: ŽSK víta rozšírenie mýtneho systému na cesty nižších kategórií
Foto: ŽSK víta rozšírenie mýtneho systému na cesty nižších kategórií
Uverejnené: 22. december 2013

Vedenie Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) víta zákonné rozšírenie mýtneho systému od začiatku budúceho roka na ďalšie úseky ciest I. triedy a zákaz prejazdu vozidiel tranzitnej nákladnej dopravy po cestách II. a III. triedy, aby ich neničili pri úmyselnom obchádzaní existujúcej siete spoplatnených úsekov.

Nástrojom na dôkladné monitorovanie zaťaženia ciest II. a III. triedy bude podľa predsedu ŽSK Juraja Blanára už zavedenie mýta zatiaľ s nulovou sadzbou. „Dokáže to celkom presne, ktoré cesty sú ako zaťažované tranzitnou nákladnou dopravou a určite aj to, že výťažok z mýta treba investovať do ich opráv,“ skonštatoval.

Tieto cesty kedysi nestavali, aby sa ťažkotonážne kamióny preháňali po našich obciach a mestách tesne popod oblokmi obytných domov. Závažne narúšajú ich statiku a ohrozujú chodcov. Toto všetko sme brali do úvahy pri úsilí rozšíriť mýtny systém na krajské cesty, aby obmedzil prejazd nákladných áut tadiaľ, kam vôbec nepatria a kde nemajú cieľ svojej trasy,“ zdôraznil Blanár. Podstatou je podľa neho udržať kamióny na diaľniciach, rýchlostných komunikáciách a cestách I. triedy. „Liptov, Turiec a Žilina potrebujú čo najrýchlejšie dokončenie diaľnice D1, Kysuce D3 a Orava rýchlostnej cesty R3,“ dodal predseda ŽSK s tým, že veľmi dôležitým nástrojom na odľahčenie ciest nižších tried od výhradne tranzitnej dopravy bude aj aktuálne rozšírenie mýtneho systému.

 

Autor: TASR, foto NDS © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama