Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Rok 2014 bude v Žilinskom samosprávnom kraji venovaný piatim osobnostiam

Autor: Rok 2014 bude v Žilinskom samosprávnom kraji venovaný piatim osobnostiam
Foto: Rok 2014 bude v Žilinskom samosprávnom kraji venovaný piatim osobnostiam
Uverejnené: 28. december 2013

Žilinský samosprávny kraj pokračuje aj v budúcom roku v začatej tradícii a rok 2014 bude v každom z piatich regiónov ŽSK venovaný konkrétnej osobnosti. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Hana Danová. Na hornom Považí bude podľa nej celý nasledujúci rok venovaný významnému slovenskému maliarovi a grafikovi, rodákovi zo Svederníka, Vincentovi Hložníkovi pri príležitosti 95. výročia jeho narodenia.

Kultúrne a spoločenské podujatia v Liptove sa budú niesť v znamení osláv 220. výročia narodenia Gašpara Fejérpataky Belopotockého, ktorý sa preslávil ako knihár, vydavateľ, kníhkupec, zakladateľ prvého slovenského ochotníckeho divadla a prvej verejnej knižnice na Slovensku. Na Orave bude budúci rok venovaný Márii Medveckej, učiteľke, maliarke a národnej umelkyni, pri 100. výročia jej narodenia. Presne pred 100 rokmi sa vo Vrútkach narodila slovenská spisovateľka a dramatička Hana Zelinová, ktorú si budú nasledujúcich dvanásť mesiacov pripomínať podujatiami v Turci. Rok Pavla Hrtúsa Jurinu bude vyhlásený na Kysuciach. Tento popredný kysucký spisovateľ, predstaviteľ lyrických prozaikov by sa v roku 2014 dožil 95. narodenín,“ povedala Danová.

Pripomenula, že od roku 2011 si každý región Žilinského kraja pripomína rôznymi podujatiami historických dejateľov, tvorcov i osobnosti spoločenského života, ktoré životom a prácou šírili osvetu medzi ľuďmi a zaslúžili sa o kultúrno-spoločenský rozvoj. „Rok 2013 sa v celom ŽSK niesol v duchu osláv 1150. výročia príchodu solúnskych bratov, svätých Cyrila a Metoda, na naše územie. ŽSK nezabudol na význam ich odkazu a pri tejto príležitosti pripravil vo svojich inštitúciách množstvo podujatí orientovaných na posolstvo vierozvestov,“ uviedla hovorkyňa ŽSK.

Žilinský kraj ukrýva nesmierne bohatstvo nielen vo svojej prírode, histórií a tradíciách. Sú to tiež významné osobnosti a ľudský potenciál, ktorým sa môže náš kraj popýšiť. Teší ma, že i v roku 2014 môžeme pokračovať v tradícii vyhlásenia Roku osobností a týmto spôsobom vzdať hold dôležitým dejateľom, ktorí sa narodili či pôsobili v niektorom z našich piatich regiónov. A o to viac som rád, že vôbec po prvýkrát budeme mať v dvoch regiónoch venovaný rok dvom významným slovenským ženám,“ dodal predseda ŽSK Juraj Blanár. 

 

Autor: TASR © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama