Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Turiec Online: v roku 2014 prinesieme to najlepšie z regiónu

Autor: Turiec Online: v roku 2014 prinesieme to najlepšie z regiónu
Foto: Turiec Online: v roku 2014 prinesieme to najlepšie z regiónu
Uverejnené: 02. január 2014

Internetový portál Turiec Online sa profiluje ako dobré správy z regiónu, pomáha inštitúciám, spoločnostiam a dobrovoľníckym iniciatívam prezentovať svoje aktivity, podujatia či podnikateľskú činnosť, čím pozitívne podporuje rozvoj kultúrneho, spoločenského aj podnikateľského prostredia v Turčianskom regióne. V nasledujúcom rozhovore s Matejom Bórikom, zakladateľom a šéfredaktorom média, vám prinášame zhodnotenie uplynulého roka.

Kedy vznikol Turiec Online a aké informácie ľuďom prináša?

Samotný web funguje už viac ako rok, spustený bol 13. novembra 2012. Články sú rozdelené do viacerých rubrík ako napr. regionálne aktivity, príroda, turizmus, historické zaujímavosti či technológie. A tešíme sa aj vysokej čítanosti. Rekordné číslo, cez 10 000, zaznamenal článok, v ktorom sme sprostredkovali skúsenosti zahraničnej stážistky s miestnymi službami cestovného ruchu. Treba podotknúť, že Turiec Online sa zaoberá iba dobrými správami a správami, ktoré prinášajú tomuto regiónu nejaký úžitok či hodnotnú informáciu. Túto filozofiu som navrhol hneď na začiatku a snažím sa jej držať. Nevenujeme sa negatívnym správam ako je kriminalita a autonehody. Aj keď tieto informácie prichádzajú pomerne často, publikujeme ich len vo výnimočných prípadoch ak môžu byť pre ľudí nejakým spôsobom osožné.

Web je pod správou rovnomenného občianskeho združenia, aké je jeho poslanie?

Zámerom Občianskeho združenia Turiec Online je spolupracovať s rôznymi ľuďmi, školami, klubmi, záujmovými združeniami ako aj s miestnymi podnikateľmi a prezentovať ich aktivity. Väčšinu partnerov, s ktorými momentálne spolupracujeme, som predtým nepoznal a ani som nevedel o mnohých aktivitách, ktoré sa tu robia. My nie sme len médium. Sme združenie ľudí, ktorí radi a častokrát aj dobrovoľne pomáhajú pri organizovaní aktivít a prinášaní samotných správ priamo z centra diania či už ide o kultúru alebo akékoľvek iné aktivity. Jednou z najúspešnejších akcií, ktorú by som rád v tejto súvislosti spomenul a ktorou sa nám podarilo verejnosť zaujať, boli Gazdovské a remeselné slávnosti 2013. Toto podujatie sme nielen mediálne propagovali, ale aj pomáhali pripravovať priamo na mieste konania spolu so združením Premena - spolupráca v Turci a Čajovňou Dúšok Zdravia v Martine.

Ako sa celý web podarilo naštartovať?

V novembri 2012, keď som sa tomu začal venovať, pracoval som na spravodajstve úplne sám a bolo to až do apríla 2013. Navštíviť podujatia, spracovať fotografie, napísať a autorizovať texty a nakoniec všetko odpublikovať mi zabralo najmenej desať hodín práce denne. Pracoval som takto v podstate stovky hodín bez nároku na odmenu. Boli tam síce drobné príjmy z reklamy, ale v podstate som všetko rozbiehal z vlastných financií. Žiadne externé finančné vstupy tam neboli. A nikdy ani nechcem peniaze, ktoré by neboli jasne identifikovateľné. Aktuálne web financujem z môjho príjmu, ktorý mám z pracovného pomeru ako administrátor iných stránok a časť pokryla reklama.

Web teda uverejňuje nekomerčné informácie a články bezplatne?

Áno, nepožadujeme za to nijaké príspevky. Spoplatnené sú tieto služby len veľmi výnimočne a to v prípade, keď máme s nimi spojené nejaké špecifické náklady. Štandardne žiadne verejné inštitúcie a združenia, ktoré robia verejne dostupné akcie za naše služby neplatia. Ľudia, ktorí boli od vzniku občianskeho združenia oslovení medzi sebou aj dlhodobo spolupracujú. Tí, ktorí sú spriaznení s Turiec Online a pravidelne sa zúčastňujú rôznych aktivít, si často navzájom pomáhajú. Teda nejde len o medializáciu a propagáciu podujatí, ale aj o samotnú priamu pomoc organizátorom a zapojenie sa fyzickou prácou. Nedávno sme boli napríklad pri Strome splnených prianí, kde sme dávali darčeky, či cez leto vo verejnom kempe v Priekope. Tých aktivít je množstvo a sú to stovky hodín, ktoré sa takýmto spôsobom bez nároku na finančnú odmenu odrobili. Od apríla pomáhali Turiec Online aj dvaja stážisti z Anglicka, dvaja vysokoškolskí študenti a brigádnička, ktorí mali možnosť získať prax z redakčnej práce.

Kam plánujete nasmerovať  vaše ďalšie aktivity?

V apríli som prišiel s myšlienkou koncentrovať spomínané aktivity do jedného systému a vznikla potreba dať tomu konkrétny názov. Takto vznikol projekt METRO, ktorý je ale veľmi komplexný. Keďže ide o množstvo aktivít, ktoré už nejaký čas v regióne prebiehajú, nie je jednoduché tieto informácie zosumarizovať. Všetky úspechy a aktivity treba zaevidovať, napísať o nich a uverejniť na internete, aby sa ľudia dozvedeli viac a vedeli, že sa na nás môžu v prípade potreby obrátiť. Čaká nás ťažká práca dať to celé dokopy.

V čom vidíte potrebu zlepšenia?

Prezentujeme to, čo sa tu deje v kultúre a spoločenskom dianí. Že sa toho v Martine a všeobecne v Turci deje veľa je zjavné už podľa kalendára podujatí, kde len v minulom roku bolo okolo 900 oznamov. Keď knižnice, centrá voľného času a rôzne kultúrne organizácie organizujú nejakú akciu, informujeme o tom v kalendári podujatí, následne pri niektorých aj napíšeme článok. Za uplynulý rok som bol na stovkách podujatí a po dlhšej dobe človek začne vnímať, čo by sa dalo zlepšiť, ako pomôcť tomu, aby prišlo viac ľudí, ako veci lepšie naplánovať a podobne. Nevnímam to dianie teda len z mediálnej a propagačnej stránky, ale aj z tej organizačnej. Navyše organizátori majú možnosť dať o sebe vedieť prostredníctvom vlastných tlačových správ, ktoré radi štylisticky upravíme a uverejníme. A samozrejme sa chceme zamerať na reálne pomáhanie, bude nás viac vidieť aj počuť, to môžem sľúbiť úplne bez problémov. Poďakovať sa však treba predovšetkým čitateľom a samozrejme aj fanúšikom na Facebooku a všetkým, ktorí nás podporujú, bez nich by tento web nemohol existovať.

 

Autor: Mira Kováčová © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama