Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

RTVS prichádza s novým pôvodným televíznym seriálom Kolonáda

Autor: RTVS prichádza s novým pôvodným televíznym seriálom Kolonáda
Foto: RTVS prichádza s novým pôvodným televíznym seriálom Kolonáda
Uverejnené: 09. január 2014

Rozhlas a televízia Slovenska prichádza s novým pôvodným televíznym seriálom Kolonáda. Prvú z trinástich častí uvedie verejnoprávna Jednotka už v nedeľu 12. januára, ďalšie časti vždy v nedeľu v hlavnom vysielacom čase.

Režisérom seriálu je Stanislav Párnický, šéfdramaturgičkou Jana Kákošová, hlavným kameramanom Laco Kraus, scénickým výtvarníkom Oto Hausler, kostýmovou výtvarníčkou Ľubica Jarjabková. Hudbu skomponovala Ľubica Malachovská-Čekovská, ústrednú pieseň zložil a naspieval Peter Cmorik, jej text napísal Peter Uličný.

 

Seriál sa nakrúcal v lete v Turčianskych Tepliciach, v Martine a Bratislave

Tridsiatnik Adam Bernát má dobrý život. Pred sebou sľubnú kariéru ortopéda, doma sa o jeho pohodlie stará skvelá mama a rozumie si aj s druhou rodinou svojho otca, najmä s jeho mladou ženou Zuzanou. Všetko však zmení jedna vášnivá noc, po ktorej sa Adam rozhodne opustiť bezpečné zázemie rodiny a veľkého mesta. Odchádza do malých kúpeľov aby začal odznova.

V jednotlivých postavách účinkujú Marek Geišberg, Andrea Karnasová, Pavel Višňovský, Vladislav Plevčík, Kamila Magálová, Jana Hubinská, Kamil Mikulčík, Tomáš Krištof, Katarína Kolajová, Ivo Gogál, Jozef Švoňavský, Vladimír Jedľovský, Ladislav Kerata, Ondrej Daniš, Silvia Barčíková, Peter Kočiš, Zuzana Porubjaková a ďalší umelci.

Keď sa lekár Igor Bernát bezhlavo zaľúbil do mladej a atraktívnej účtovníčky Zuzany a krátko na to opustil rodinu, mal jeho syn Adam necelých trinásť rokov. Pre jeho mamu Adelu to nebolo ľahké, ale silná žena tento zásadný osudový zvrat napokon so cťou zvládla. Hlavne vďaka jej láske a odhodlaniu Adam prekonal ťažké tínedžerské obdobie, keď vnímal otcov odchod ako osobnú zradu a cítil aj silnú nenávisť k Zuzane, ktorá ho o otca okradla.

Príbeh seriálu sa začína v okamihu, keď sa Adam so Zuzanou neubránia vášni, ktorá sa medzi nimi rozhorela. Ráno prinesie vytriezvenie a výčitky – to, čo sa stalo, bude mať na všetky postavy vážne dôsledky. V ten istý deň má Adam vážnu operáciu v nemocnici, kde práve končí, keďže má nastúpiť na lepšie miesto do univerzitnej nemocnice, na miesto, ktoré mu dohodil otec. Jeho otca Igora k nej prizvali ako odborníka. Medzi oboma dôjde k profesnému rozporu kvôli metóde zákroku. Adam navrhuje novšie riešenie, ale otec si presadí svoje.

Až na spoločnej oslave Igorových narodenín pochopí divák skutočné vzťahy medzi Bernátovcami, že Zuzana je vlastne Adamova macocha a on nasadil parohy vlastnému otcovi. Zoznámi sa aj s Adamovým nevlastným bratom Jakubom, pre ktorého je slávnostná večera v košeli utrpením. Oslava je poznačená tým, čo sa stalo, vládne na nej isté napätie, ktorému Igor nerozumie. 

Výber hercov bol podriadený jednému názoru, jednému rukopisu a jednému človeku, čo je veľká výhoda. Objavujú sa tu aj neherci, úplne prvýkrát pred kamerou. Natáčací režim bol veľmi striktný, veľmi prísny. Mali sme istý počet obrazov, ktoré sa museli zrealizovať. Je to rozprávanie, ktoré má veľkú dynamiku, som spokojný s hereckými výkonmi. Príbeh je dosť košatý, prelínajú sa štyri väčšie témy, ktoré idú cez celých trinásť dielov,“ povedal pre TASR na dnešnom večernom stretnutí s médiami režisér Stanislav Párnický. 

Veľmi som sa potešila, keď som dostala ponuku urobiť hudbu k tomuto seriálu. Chytilo ma to od prvého momentu a bola to veľmi príjemná spolupráca. Začala som po prečítaní scenára, dokončovala som až vtedy, keď som videla prvý zostrih,“ dodala autorka scénickej hudby Ľubica Malachovská-Čekovská. „Pesnička sa mi skladala dobre, Peter Uličný napísal text, ktorý je jednoznačný a ktorý ma viedol úplne presne. Robil som to tak, aby ústredná melódia bola výrazná, zapamätateľná, verím, že dobre korešponduje so seriálom,“ doplnil autor titulnej pesničky Peter Cmorik.

 

Autor: TASR, foto RTVS © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama