Slovenské komorné divadlo v Martine uviedlo prvú premiéru pred 70 rokmi

Autor: Slovenské komorné divadlo v Martine uviedlo prvú premiéru pred 70 rokmi
Foto: Slovenské komorné divadlo v Martine uviedlo prvú premiéru pred 70 rokmi
Uverejnené: 22. január 2014

Prvá premiéra v Slovenskom komornom divadle (SKD) v Martine sa uskutočnila pred 70 rokmi 22. januára 1944. Divadlo uviedlo drámu Filip II. v réžii Andreja Bagara.

V provokatívnej dráme od belgického dramatika Emila Verhaerena o osude syna španielskeho kráľa Dona Carlosa išlo o hrdosť a nezlomnosť národa. Bola aj verejnou obžalobou náboženského tmárstva. Protitotalitnou inscenáciou SKD jasne manifestovalo, na ktorej názorovej strane v tom období stojí. Túto hru zahrali herci berlínskeho Deutsches Theater počas hosťovania v Bratislave roku 1933, keď emigrovali pred Hitlerom. Martinskú inscenáciu zakázali, čo neznamenalo len politické represálie voči mladému divadlu, ale vážne to ohrozilo jeho existenciu. Divadlo nedostalo od štátu žiadnu finančnú podporu a prežilo len vďaka dotácii Matice slovenskej, tlačiarne Neografia a iných firiem.

Režisér Andrej Bagar po niekoľkých týždňoch od premiéry Filipa II. dostal oficiálny zákaz ďalšieho pôsobenia v Slovenskom komornom divadle a bol vyhostený z Martina. Profesionálne Slovenské komorné divadlo (SKD) v Martine vzniklo transformovaním Slovenského spevokolu. Jeho názov sa 1. januára 1951 zmenil na Divadlo Slovenského národného povstania. Už 6. októbra 1951, v rámci osláv Dňa Československej ľudovej armády, sa uskutočnil slávnostný akt premenovania divadla na Armádne divadlo. Pod civilnú správu divadlo opäť prešlo 1. augusta 1960 a vrátilo sa k názvu Divadlo Slovenského národného povstania. V septembri 2003 sa po 43 rokoch vrátilo v pôvodnému názvu Slovenské komorné divadlo.

Stanovy Slovenského spevokolu uhorské ministerstvo schválilo 9. februára 1872 a divadelný odbor sa v ňom formoval od roku 1875. Otázka profesionalizácie martinskej ochotníckej divadelnej scény bola nastolená v roku 1941 a vyvrcholila práve uvedením drámy Filip II. Profesionálne divadlo vzniklo prirodzene, z vnútornej potreby mesta a slovenských ochotníkov. Malo významný vplyv na formovanie divadelníctva na Slovensku a stalo sa hereckou "liahňou".

zdroje: http://is.muni.cz, www.divadlomartin.sk

Autor: TASR © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama