Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Galerijné plány v roku 2014

Autor: Galerijné plány v roku 2014
Foto: Galerijné plány v roku 2014
Uverejnené: 10. február 2014

Turčianska galéria si v minulom roku pripomenula 30. výročie svojho vzniku. Pripomenula si ho mnohými výstavami a aktivitami zameranými práve k tomu  výročiu. Divákovi a odbornej verejnosti pripravila celkom 12 nosných výstav, zaujímavých edukačných aktivít, tvorivých dielní pre deti i dospelých.

Aj v roku 2014 si galéria pripravila mnoho zaujímavých nielen výstav ale aj zaujímavých podujatí. V dozvuku spomínaného výročia pokrstíme knihu, ktorá mapuje 30-ročnú históriu a aktivity galérie. Najvýznamnejším podujatím bude istotne medzinárodná súťaž Bienále Fantázie 2014, pričom v termíne 15.5. – 29. 6. 2014 galéria okrem ocenených prác hlavne deťom ponúkne mnohé interaktívne zaujímavosti.  Výstavami v roku 2014 sme sa snažili zachytiť rôzne formy

výtvarného umenia. V marci otvoríme výstavu slovenských výtvarníkov ocenených počas 12 ročníkov medzinárodného Bienále kresby Plzeň doplnenú o najlepšie práce z predchádzajúceho ročníka. Na jeseň výstavy budú venované fotografii, konkrétne autorom Rudovi Sikorovi a Karolovi Kállayovi, ktorého tvorba sa v galérii bude prezentovať po prvýkrát. Určite zaujímavou výstavou bude i výstavný projekt 11 výtvarníčok s názvom Hranice duše dieťaťa a skupinová výstava autorov z Havířova. Priestor samozrejme dostanú i turčianski umelci, napr. v apríli si pripomenieme 100-storočnicu Ivana Šimku. Podľa riaditeľa Turčianskej galérie Ing. Ľubomíra Kraľovanského  dlhodobý dôraz galéria bude klásť na výskum, pričom v roku 2014 bude zameraný na dielo Oľgy Krýslovej a Mikuláša Galandu. Galéria má ambíciu nadviazať medzinárodnú spoluprácu s cieľom prezentovať turčianske výtvarné umenie v zahraničí a slovenských autorov žijúcich v zahraničí  v zmysle zákone o meste Martin – centre národnej kultúry Slovákov. Vízii, myšlienok je mnoho, ale všetko stojí  a padá na finančných prostriedkov. Pracovníci galérie veria, že ich vynaložené úsilie nebude zbytočné a pripravené aktivity a výstavy oslovia čo najširšiu verejnosť.

 

Autor: Terézia Závacká, PR manager Turčianskej galérie © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama