Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

SNK: Zdigitalizovali sme viac, ako 31 000 kníh

Autor: SNK: Zdigitalizovali sme viac, ako 31 000 kníh
Foto: SNK: Zdigitalizovali sme viac, ako 31 000 kníh
Uverejnené: 14. november 2012

Slovenská národná knižnica, Integrované konzervačné a digitalizačné pracovisko vo Vrútkach prekročilo hranicu 31 000 zdigitalizovaných kníh.  To je vlastne zároveň  počet  zdigitalizovaných objektov. Tu ale treba vysvetliť, že objektom môže byť kniha, ktorá má napríklad 350 strán, časopis,  ale objektom môže byť aj článok v novinách, ktorý má len pár riadkov. Digitalizácia jednotlivých objektov si teda vyžaduje rôzny čas.  Celkovo bude treba zdigitalizovať za SNK 1 400 000  objektov, z toho je 100 000 kníh.
Veľká kniha rozprávok pre najmenších.Kostol ako symbol.

Práca pri skeneroch je zaujímavá. Momentálne skenujeme napríklad Veľkú knihu rozprávok pre najmenších. Farebná publikácia, plná ilustrácií prácu oživuje. V najbližších dňoch budeme digitalizovať publikáciu o živote a diele umelca Martina Jonáša, či Encyklopédiu ľudovej kultúry Slovenska. Tá vysvetľuje pojmy z histórie aj nárečí. Zaujímavá je aj kniha Kostol ako symbol, v ktorej sa autor zaoberá symbolizmom sakrálnej architektúry.

Roman Kvorka, IKDC: „Skenované knihy vo mne vzbudzujú rešpekt. Zaobchádzame s nimi maximálne opatrne.

Roman Kvorka
Zdigitalizované objekty, hotové skeny, upravujeme do konečnej podoby na oddelení Post Processing. Pracujeme v programoch OCR a SCAN TAILOR.

Roman Kvorka
Upravené objekty ukladáme do Dátového centra. Do IKDC SNK sme prijali 35 nových zamestnancov. Ide najmä o mladých ľudí, ale prijali sme aj ľudí v preddôchodkovom veku.

Autor: Miriam Štefková, foto Dana Vojtková, SNK


Reklama

príbuzné témy

Reklama