Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Podnikanie na vidieku: ako na to? Poradíme.

Autor: Podnikanie na vidieku: ako na to? Poradíme.
Foto: Podnikanie na vidieku: ako na to? Poradíme.
Uverejnené: 14. november 2012

Regionálne pracovisko Národnej siete rozvoja vidieka SR pre Žilinský kraj zorganizovalo 18. decembra v Turčianskych Tepliciach informačný seminár na tému predaja domácich výrobkov z dvora priamo zákazníkovi. Stretlo sa tu viacero odborníkov, farmárov aj záujemcov o tento novodobý systém predaja a rozvoja farmárskych aktivít na vidieku.

Podnikanie na vidieku: ako na to?Na prednáške boli podrobne rozobraté praktické otázky z hľadiska založenia podnikateľskej činnosti, prevádzkárne, či získania podpory z mikropôžičkového programu Vidieckej organizácie pre komunitné aktivity (VOKA) alebo z ÚPSVaR. Mikropôžičkový  program VOKA funguje od roku 1999. Jeho pôvodným cieľom bolo vytvoriť podmienky na rozvoj podnikania na vidieku sprístupnením iniciačného kapitálu a podporovaním spolupráce medzi podnikajúcimi občanmi v rámci komunít. V súčastnosti dopĺňa tento program miesto na trhu s finančnými produktami najmä pre začínajúcich podnikateľov, ktorý nemajú za sebou finančnú históriu ale napriek tomu by radi začali podnikať v tejto oblasti.

 

Zuzana Homolová zo zväzu Ekotrend Slovakia predstavila predaj z dvora ako nástroj podpory podnikania na vidieku v oblasti poľnohospodárstva. Zväz prevádzkuje aj stránku www.predajzdvora.sk, ktorá združuje vidieckych prvovýrobcov potravín. Medzi týmito výrobcami sa v Turci nachádza aj Gazdovský dvor Turčianske Kľačany. Tento zrenovovaný agrárny komplex v podhorí Národného parku Malá Fatra zastrešuje Ekologický salaš, Hipocentrum, Zverofarmu a Penzión s reštauráciou Sv. Mitro. Agrosalaš Kľačany vyrába z ovčieho nepasterizovaného mlieka tradičné špeciality, na ktoré získal certifikát Ministerstva Poľnohospodárstva SR. Pre milovníkov koní a jazdeckého športu sa v areáli dvora nachádza prevádzka Agrohipocentra Turčianske Kľačany. Jeho súčasťou je malá tréningová hala, výbeh pre kone priamo v areáli Gazdovského dvora, výbeh na priľahlých pastvinách.

 

Legislatíva a podmienky pre predaj z dvora nie sú jednoduché. Začínajúci farmár či malovýrobca sa stretne s mnohými problémami z hľadiska ekonomiky, legislatívy aj hygieny. V roku 2013 sa pripravuje konferencia v regióne Turiec, kde budú pozvaní farmári a záujemci o prvovýrobu a predaj z dvora. Zväz Ekotrend aj portál Turiec Online pošle farmárom informáciu o tejto aktivite vopred, aby sa konferencie mohlo zúčastniť čo najviac subjektov z Turca pod heslom "Podporme spoločne rozvoj regiónu a domáce výrobky".

Hipocentrum - Gazdovský dvor Turčianske Kľačany

Hipocentrum - Gazdovský dvor Turčianske Kľačany


Reklama

príbuzné témy

Reklama