Ochranári oboznámia žiakov s ohrozenými druhmi zvierat

Autor: Ochranári oboznámia žiakov s ohrozenými druhmi zvierat
Foto: Ochranári oboznámia žiakov s ohrozenými druhmi zvierat
Uverejnené: 01. marec 2014

Programy Zvieratá v ohrození a Vtáčia kriminalita ponúka pri príležitosti Svetového dňa divej prírody Škola ochrany prírody (ŠOP) Správy Národného parku (NP) Malá Fatra v priestoroch vo Varíne od 3. do 7. marca pre žiakov druhého stupňa základných škôl a študentov stredných škôl. TASR o tom informovala pracovníčka environmentálnej výchovy ŠOP Správy NP Malá Fatra Alena Badurová.

Za Svetový deň divej prírody vyhlásilo podľa nej Valné zhromaždenie OSN 3. marec a tento rok si ho pripomenieme prvýkrát. "Je to deň, keď bol v roku 1973 vo Washingtone podpísaný medzinárodný dohovor CITES - Dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín. Ponúka príležitosť upozorniť na množstvo krásnych a rozmanitých foriem voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín. Zvýšiť povedomie o mnohých výhodách, ktoré voľne žijúce živočíchy poskytujú ľuďom. Zvýšiť povedomie o naliehavej potrebe zintenzívniť boj proti trestnej činnosti, ktorej obeťami sú voľne žijúce živočíchy a ktorá má rozsiahle ekonomické, environmentálne a sociálne dopady," povedala Badurová.

Cieľom dohovoru je postaviť svetový obchod s ohrozenými druhmi živočíchov a rastlín pod spoločnú kontrolu všetkých štátov sveta. "Aby sa dosiahla ich ochrana pred úplným vyhubením vplyvom bezohľadného získavania pre obchodné účely. Medzinárodne sa obchoduje s tisíckami druhov a ľudia ich využívajú v bežnom živote ako potraviny, pri zdravotnej starostlivosti, pri ekoturistike, v domácnostiach, v kozmetike alebo móde. V súčasnosti k Dohovoru pristúpilo viac ako 179 krajín sveta. Pod dohľadom CITES je viac ako 35.000 druhov rastlín a živočíchov vrátane ich derivátov a produktov z nich," uviedla pracovníčka environmentálnej výchovy ŠOP Správy NP Malá Fatra.

 

Na Slovensku sa dohovor CITES uplatňuje od roku 1992

"Legislatíva upravuje podmienky na dovoz, vývoz, opätovný vývoz, tranzit a komerčné využívanie exemplárov druhov živočíchov zaradených v prílohách CITES a ďalšie opatrenia na zabezpečenie ich ochrany a evidencie na území Slovenskej republiky," uzatvorila Badurová.

 

Autor: TASR, foto WikiMedia © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama