Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Budovanie mostov medzi autistickým a neautistickým svetom – vystúpenie žiakov Evanjelického gymnázia v Martine

Autor: Budovanie mostov medzi autistickým a neautistickým svetom – vystúpenie žiakov Evanjelického gymnázia v Martine
Foto: Budovanie mostov medzi autistickým a neautistickým svetom – vystúpenie žiakov Evanjelického gymnázia v Martine
Uverejnené: 23. marec 2014

Krátko po začiatku druhého polroka začali žiaci Evanjelického gymnázia v Martine nacvičovať svoje nové divadelné predstavenie! Po minuloročnom Nikodémovi, ktorý Evanjelická spojená škola v Martine predviedla pri príležitosti svojho 10. jubilea, zaznamenalo aj druhé predstavenie študentov školy prekvapivý úspech!

Spomienka na minulý divadelný úspech

Slávnostná akadémia pri príležitosti 10. jubilea Evanjelickej základnej školy v Martine prebiehala v júni minulého roka v priestoroch kina Strojár za účasti päť stovák hostí. Na pódiu sa okrem 280 žiakov školy prezentoval aj celý pedagogický zbor. Vrcholom slávnostnej akadémie bol muzikál s názvom „Nikodém“, ktorý zaznel v prevedení žiakov a pedagógov. Biblický príbeh farizeja Nikodéma, ktorý po stretnutí s Ježišom Kristom mení svoje myslenie aj celý život bol sprevádzaný bravúrne prevedenou choreografiou žiakov s hudobným doprovodom školskej kapely. Na pódiu kina Strojár stálo neskutočných 320 účinkujúcich!

Úspešné pokračovanie

Ani nové divadelné predstavenie, v ktorom sa študenti Evanjelického bilingválneho gymnázia premenili na vynikajúcich hercov nesklamalo. Pod vedením spirituálky školy Janky Bosákovej študenti predstavili iný pohľad na svet, na ktorý sme zvyknutí, a tým podčiarkli hlavnú tému sobotňajšieho stretnutia, ktorou bolo „spájanie mostov“. Program aj celú organizáciu stretnutia zabezpečovala nezisková organizácia MATIAS, ktorá sa venuje záujmom detí s autizmom, podporuje ich duševný rozvoj a prostredníctvom organizácie pobytov s liečebno-rehabilitačným zameraním im pomáha aj pri zvládaní fyzických ťažkostí.

Budovanie mostov

„Celý program sa niesol v symbolike stavania mostov medzi autistickým a neautistickým svetom, pretože práve tieto dva svety sa tam mali možnosť stretnúť“, predstavila myšlienku programu Michaela Čerkesová, študentka Evanjelického gymnázia v Martine a jedna z postáv scénky.

Hlavnou hrdinkou predstavenia bola Tamara – dievča, ktoré sa zrazu ocitne v inom svete, na aký bola doraz zvyknutá. Aj keď sa spočiatku zdá, že v novej krajine, kultúre a škole dievčina nemá šancu a nedarí sa jej zapadnúť, jej okolie napokon zistí, že spolupatričnosť, solidarita a láska búrajú všetky hranice. „Krátke, no výstižné predstavenie bolo spojené s témou sv. Valentína, keďže sa premiéra ďalšieho predstavenia našej školy odohrala krátko po tomto sviatku“, dodala študentka Michaela.

 

Autor: Hedwiga Tkáčová © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama