Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Farmárčenie ako príležitosť pre podnikanie na vidieku

Autor: Farmárčenie ako príležitosť pre podnikanie na vidieku
Foto: Farmárčenie ako príležitosť pre podnikanie na vidieku
Uverejnené: 24. marec 2014

Penzión Turčiansky Dvor v Košťanoch nad Turcom hostil počas uplynulého víkendu informačný seminár s témou Farmárčenie ako príležitosť pre podnikanie na vidieku. Podujatie, v rámci ktorého odznelo viacero prednášok a prípadových štúdií určených začínajúcim farmárom, sa uskutočnilo pod záštitou Regionálneho pracoviska národnej siete rozvoja vidieka SR pre Žilinský kraj.

Zuzana Homolová zo zväzu ekologického poľnohospodárstva EKOTREND Slovakia vo svojej prednáške sprostredkovala farmárske skúsenosti, ako aj mnoho legislatívnych informácií týkajúcich sa Predaja z dvora. Predstaviteľka Vidieckej organizácie pre komunálne aktivity (VOKA) Emília Jányová Lopušníková oboznámila mladých farmárov s tým, na čo sa majú pripraviť na začiatku podnikania. Ivan Šaro zo Združenia mladých farmárov na Slovensku (ASYF) sa vo svojom príspevku venoval farmárčeniu ako jednej z možností vytvárania pracovných miest na vidieku a predstavil návrh Spoločnej poľnohospodárskej politiky na roky 2014 - 2020. Ako sám uviedol: „Podnikanie v poľnohospodárstve je biznis ako každý iný. Na začiatok je potrebný kapitál. Idea, že farmár začne podnikať až po tom, čo dostane dotáciu zo strany štátu, je scestná. Sú prípady, keď sa farmári spoľahli na subvencie a dopadlo to katastrofálne. Je treba mať dobrú myšlienku, naštartovať podnikanie a byť pripravený. Dotácie sú tu na to, aby farmárom túto cestu uľahčili.“ Ivan Šaro predstavil aj ovčiu farmu a mnohoraké možnosti využitia oviec od  tradičných až po tie kreatívne, využívajúce ovečky ako reklamné pútače. Príbeh úspešnej rodinnej farmy zameranej na chov moriek ponúkol Pavel Petránek.

Juraj Marček, zástupca spoločnosti TOTAL LOKAL, s.r.o., prevádzkujúcej internetový obchod biobox.sk odprezentoval systém regionálnej potravinovej siete Turca: „Rozhodli sme sa upozorniť na lokálne farmárske potraviny a podporiť ich distribúciu tak, že zabezpečujeme ich dovoz priamo k  zákazníkom. Snažíme sa, aby ponuka bola čo najširšia, prostredníctvom internetového portálu Biobox je možné objednať si mliečne a mäsové výrobky, ryby, chlieb a pečivo, ovocie, zeleninu a ďalšie produkty. Okrem toho sa snažíme podporiť aj kontakt ľudí s farmármi, spoluorganizujeme farmárske slávnosti, známe ako Dožinky a pripravujeme mapu, vďaka ktorej budú môcť ľudia miestne farmy jednoducho vyhľadať.“ uviedol Juraj Marček.

 

Autor: Mira Kováčová © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama