Turčianska galéria slávnostne uviedla publikáciu mapujúcu 30 rokov jej pôsobenia

Autor: Turčianska galéria slávnostne uviedla publikáciu mapujúcu 30 rokov jej pôsobenia
Foto: Turčianska galéria slávnostne uviedla publikáciu mapujúcu 30 rokov jej pôsobenia
Uverejnené: 30. marec 2014

Počas štvrtkového večera bola v Turčianskej galérii v Martine slávnostne uvedená do života kniha s názvom 30 rokov Turčianskej galérie All the best 1983 – 2013, ktorá je sumarizáciou toho najlepšieho, čo v tejto inštitúcii počas jej pôsobenia vzniklo. Pripomína významné počiny ako aj ľudí, ktorí za nimi stáli.

"Turčianska galéria v Martine, je jedna z mnohých kultúrnych inštitúcií, ktoré tu pôsobia. Popri inštitúciách ako sú Matica slovenská, Slovenské národné múzeum a jeho pracoviská, Slovenské komorné divadlo si našla svoje miesto na kultúrnej mape. Martin a Turiec dali výtvarnému Slovensku ale aj svetu mnoho významných umelcov, preto je našou povinnosťou uchovávať a rozvíjať ich dedičstvo. Práca s umelcami, ich dielami a umeleckými artefaktmi je veľmi zaujímavá, náročná a bez dávky trpezlivosti nie je možné pripraviť zaujímavú výstavu, realizovať výskum, pripraviť katalóg či iný výstavný projekt. Naša galéria počas svojho pôsobenia pripravila množstvo výstavných projektov doma i v zahraničí s dôrazom na prezentáciu turčianskeho umenia a zároveň s dôrazom na prezentáciu významných osobností výtvarného umenia spoza hraníc Slovenska," priblížil poslanie Turčianskej galérie riaditeľ Ľubomír Kraľovanský.

 

Publikáciu predstavila v príhovore jej zostavovateľka Jarmila Kováčová

"Tridsať rokov sa v istú chvíľu zhutnilo do krátkeho obsahu knihy a samozrejme nebolo možné obsiahnuť všetko a vtesnať do nej všetkých ľudí, ktorí počas tých 30. rokov galériu podporovali. Za touto knihou treba vidieť v prvom rade dejiny, dejiny jednej malej organizácie, dejiny kultúry mesta Martin a tiež istú dokumentáciu doby, ktorá súvisela so zrodom, históriou a smerovaním tejto inštitúcie. Pripomína  osobnosti, ktoré mali veľkú zásluhu na tom, že táto organizácia uzrela svetlo sveta. Boli to výtvarníci a osobnosti, ktoré profilovali výtvarný život. Zrod galérie nebol jednoduchý, ale o to vzácnejší je samotný fakt, že ubehlo 30 rokov a táto galéria stále žije."

 Obsahom pripravovanej príležitostnej publikácie Turčianskej galérie v Martine je autorská reflexia výtvarného umenia v Turci. 30 rokov existencie fondového pracoviska galerijného typu pôsobiaceho v meste s modernými výtvarnými dejinami považuje zostavovateľka publikácie za vhodnú príležitosť ako artikulovať niektoré širšie kultúrno-spoločenské témy, ktoré sa odrážali v jednotlivých oblastiach činnosti Turčianskej galérie, ale aj jej špecializáciu v kontexte regionálnych galérií na Slovensku, akou je starostlivosť o detského návštevníka galérie a mládež v „teen“ veku (predstavenie projektu Bienále fantázie, 1969-2012), programového úsilia "kamennej" inštitúcie vstúpiť do verejného priestoru (sympózium Socha v meste 2003-2013) a návratu k slávnej ére tlače krásnych knižných publikácií transformovanej do medzinárodného výstavného projektu Trienále umenia knihy (predtým Bienále knižného umenia (1995 - 2001)

Publikácia je obsahovo koncipovaná tromi autorskými príspevkami bývalých a súčasných odborných pracovníčok galérie. Autorkou príspevku „Turčianska galérie v Martine oslavuje 30. výročie založenia“ je historička umenia a prvá odborná pracovníčka, poverená prípravou vzniku Turčianskej galérie, pani Mgr. Zita Kostrová. Príspevok chronologicky zachytáva moderné dejiny galerijníctva v Turci, ozrejmuje kultúrno-spoločenské aspekty vzniku prvej národnej galérie slovenskej (1933 – 1938),  iniciatívy súvisiace so vznikom krajskej galérie na počiatku 50. r. minulého storočia až po vyústenie snáh umelcov a kultúrnej verejnosti o vznik Turčianskej galérie v r. 1983. Príspevok sa dotkol aj akvizičného programu  galérie z druhej pol. 80. r. 20. st., ktorý autorka textu spolutvorila, s dôrazom na nákup diel Mikuláša Galandu a skupiny galandovcov.

Teoretička kultúry a umenia PhDr. Jarmila Kováčová pracuje v TG od roku 1995, v r.2000 - 2012 na pozícii riaditeľky. Jej príspevok "All the best“ predstavuje  chronologický sumár prioritných výskumných, zberateľských, prezentačných a edukačných aktivít galérie v období rokov 1987 – 2013, ktorý nie je iba hodnotiacou rekapituláciou súčasných výtvarných reálií Turca, ale aj pokusom o hlbšiu socio-kultúrnu sondu problematiky percepcie výtvarného umenia rôznymi sociálnymi a kultúrnymi komunitami, opäť vo vzťahu k praktickým skúsenostiam z tvorby a manažovania prioritných projektov galérie.  

Historička umenia Mgr. Silvia Rajčanová bola internou kurátorkou galérie a spolupracuje s ňou do súčasnosti. Je autorkou prestížnych odborných aktivít adresovaných mladému návštevníkovi galérie. Jej príspevok 18 <x>35 m mapuje aktuálne trendy tvorby najmladšej generácie výtvarníkov Turca aj prostredníctvom výstavných a edukačnych projektov galérie, ktoré autorka príspevku spoluvytvára dodnes a súčasne predstaviť formy komunikácie s najmladšou generáciou návštevníkov galérie, ale aj výtvarných umelcov tak, aby sa galéria regionálneho typu stala ich "domovskou" galériou.

Obrazová príloha tvorí rozsahom najväčšiu časť publikácie a predstavuje výber exkluzívnych diel slovenských modernistov z majetku TG až po posledné akvizície generácie stredných a mladých umelcov, zastúpených v zbierkach galérie (1983-2013), tematicky radenej  fotodokumentácie z prioritných  výstavných a sprievodných aktivít galérie a dokumentov historickej povahy.

Autor: Mira Kováčová, Turčianska Galéria © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama