Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Mesto Martin má web v novom šate

Autor: Mesto Martin má web v novom šate
Foto: Mesto Martin má web v novom šate
Uverejnené: 16. apríl 2014

Mesto Martin v pondelok 14. apríla predstavilo novú webovú stránku mesta, ktorá obyvateľom a návštevníkom mesta pomôže získať potrebné informácie rýchlo a ľahko. Nová webová stránka je súčasťou komunikačnej stratégie mesta, v rámci ktorej je dôraz kladený na potreby občanov. Novinkami sú okrem iného prepojenia na facebookovú skupinu a youtube kanál, či kalendár podujatí, kde môžu po registrácii prispievať všetky kultúrne organizácie v meste.

Cieľom projektu novej webovej stránky mesta Martin bolo vytvoriť moderné, prehľadné  a graficky pôsobivé webové sídlo, na ktorom nájdu občania mesta, ale aj návštevníci stránky informácie, ktoré potrebujú vedieť o meste a aktivitách, ktoré sa v ňom dejú. „Som hrdý, že sme mohli obyvateľom mesta Martin rovnako ako jeho návštevníkom predstaviť novú webovú stránku. Stránka je inovatívna svojim dizajnom, prehľadnosťou a taktiež logickým členením do tematických skupín. Vychádza z Manuálu vizuálnej identity mesta a ponúka viacero inovácií – od kalendára akcií, kde nájdete všetky zaujímavé podujatia v meste
až po informácie o dianí v jednotlivých mestských častiach,“
vysvetľuje primátor mesta Martin Andrej Hrnčiar.

 

Nová stránka poskytuje široké spektrum informácií

Tematicky a graficky je celá stránka rozdelená na dve hlavné časti – Transparentné mesto a Život v meste. Časť Transparentné mesto obsahuje všetky informácie, ktoré nariaďuje aktuálna legislatíva pre webové sídla orgánov verejnej správy. Svojim obsahov je teda  viac „úradnícka“. Naproti tomu časť Život v meste ponúka množstvo zaujímavého obsahu o každodennom dianí v meste. Do novej stránky sú integrované dostupné overené riešenia ako google vyhľadávač na rýchlejšie a presnejšie vyhľadávanie informácii a google translator na preklad stránok až do 80 jazykov.

 

V procese prípravy stránky bol realizovaný import takmer všetkých informácií z pôvodnej stránky, ktoré zahŕňajú takmer 10 tisíc dokumentov. Importovaných bolo aj približne 5500 fotografií a rôznych príloh ako sú texty, mapy a iné obrázky v celkovom počte viac ako 6 tisíc súborov. Takmer všetky ostatné texty z pôvodnej stránky prešli revíziou. Aktualizované boli rovnako aj všetky postupy a všetky úradné formuláre k nim prislúchajúce. K uvedeným dátam boli doplnené ďalšie, úplne nové informácie – texty, fotografie a iné dáta. K dnešnému dňu obsahuje stránka viac ako 14 200 dokumentov, takmer 6200 fotografií a iných obrázkov, 470 tlačových správ a 290 položiek menu.

Samozrejme, webová stránka ponúka paralelne viac verzií - verziu pre tlač www stránok, verziu pre slabozrakých a novinkou je verzia pre mobilné zariadenia - mobily a tablety (integrované prehliadače v systémoch Android a iOS). „Významným prvkom stránky sú aj ankety, z ktorých by som rád upozornil na jednu. Ide o Dotazník spokojnosti, kde môžu občania mesta vyjadriť svoj postoj ku spôsobu komunikácie a prezentácie mesta. Dotazník pre nás bude dôležitým nástrojom na zistenie občianskej spokojnosti a bude tvoriť základ strategického dokumentu, ktorý by sme radi prezentovali na jeseň. Našim cieľom je, aby konkrétne akcie v meste a spôsob prezentácie mesta reflektovali názor občanov, keďže mesto je tu v prvom rade pre nich,“ dodáva primátor mesta.

Nová stránka www.martin.sk spĺňa Štandardy prístupnosti webových stránok podľa Výnosu MF SR o štandardoch pre informačné systémy verejnej správy aj medzinárodné štandardy ako medzinárodný štandard konzorcia W3C (World Wide Web Consortium) XHTML 1.0, štandard WCAG 1.0, požiadavky pre Blind friendly web a všeobecné pravidlá pre kvalitné SEO – Search Engine Optimization – optimalizácia pre vyhľadávače.

 

Autor: Mesto Martin © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama