Výstava na hrade Strečno predstavuje život spevavcov v Malej Fatre

Autor: Výstava na hrade Strečno predstavuje život spevavcov v Malej Fatre
Foto: Výstava na hrade Strečno predstavuje život spevavcov v Malej Fatre
Uverejnené: 16. apríl 2014

Spevavce – vrabcotvaré vtáky Malej Fatry je názov výstavy, ktorú dnes Považské múzeum v Žiline sprístupnilo v priestoroch hradu Strečno. Spevavce alebo vrabcotvaré vtáky sa podľa zoologičky Považského múzea a zároveň autorky výstavy Márie Adamovej považujú vďaka schopnosti vytvárať zložité hlasové prejavy za najvyvinutejší rad vtákov.

Pomocou hlasového orgánu nazývaného syrinx majú výbornú kontrolu nad hlasom. Spevom si vyznačujú teritórium, v ktorom žijú, samce vábia samičku k páreniu. Spev je u niektorých vrodený, alebo sa ho môžu naučiť i napodobňovaním. Ich rozmery sa pohybujú od 9 až po 65 centimetrov a zahŕňajú viac ako polovicu vtáčích druhov na svete,” uviedla Adamová.

Doplnila, že spevavce obývajú takmer všetky biotopy a ich životné štýly sú rôznorodé. „Od lovcov hmyzu vo vzduchu po tie, ktoré sa živia hmyzom žijúcim na stromoch. Prípadne od druhov živiacich sa semenami po tie, ktoré sú všežravcami. Spevavce sú schopné posedávať na vyvýšených miestach, pretože majú výnimočný typ nôh, ktorý im umožňuje uchopiť i najtenšie konáre, hoci niektoré z nich žijú predovšetkým na zemi,“ dodala zoologička Považského múzea. Výstava Spevavce – vrabcotvaré vtáky Malej Fatry potrvá do 25. júna 2014.

 

Autor: TASR, foto turiecfoto.sk © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama