Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Barbora Bobuľová je úspešná slovenská herečka žijúca v Taliansku

Autor: Barbora Bobuľová je úspešná slovenská herečka žijúca v Taliansku
Foto: Barbora Bobuľová je úspešná slovenská herečka žijúca v Taliansku
Uverejnené: 30. apríl 2014

Slovenská filmová herečka Barbora Bobuľová sa v utorok 29. apríla dožíva 40. narodenín. Herečka žije v talianskom Ríme od svojich 21 rokov. Zahrala si už po boku hercov Gérarda Depardieua, Franca Nera či Vanessy Redgraveovej. V roku 2005 získala "talianskeho Oscara" ako najlepšia herečka vo filme Cuore Sacro.

Barbora Bobuľová sa narodila sa 29. apríla 1974 v Martine. Je absolventkou Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Na televíznej obrazovke debutovala v roku 1986 vo filmovej inscenácii Poľovačka na otca režiséra Romana Poláka. O dva roky neskôr účinkovala vo filme Vlakári (1988) v réžii Juraja Lihosita. V roku 1993 sa predstavila v psychologickej dráme Tanec lásky a smrti, v nasledujúcom roku hrala v televíznej adaptácii poviedky Čierny mních (1994) spisovateľa Antona Pavloviča Čechova.


V roku 1995 sa presťahovala do Talianska. Presvedčivé stvárnenie Shakespearovej Júlie na kastingu do talianskeho filmu oslovilo jeho tvorcov a Barbora Bobuľová onedlho dostala rolu v jej prvom talianskom filme Infiltrato (1996). O rok neskôr sa predstavila vo  filmovej dráme Il principe di Homburg (Princ Homburský, 1997), ktorá jej v Taliansku priniesla veľký úspech. Film reprezentoval Taliansko na filmovom festivale vo francúzskom Cannes, kde sa Bobuľová ako hviezda prešla po červenom koberci ako hlavná hrdinka tejto snímky.  Nasledoval romantický televízny film In Love and War (Láska a vojna, 2001) na motívy knižnej predlohy britského spisovateľa Erica Newbyho. V roku 2005 sa Barbora Bobuľová predstavila v hlavnej úlohe filmu Cuore Sacro (Sväté srdce).

Za svoj výkon získala cenu Davida di Donatella a ocenenie Zlatá stuha od Národného zväzu talianskych filmových novinárov. O tri roky neskôr si zahrala priekopníčku vo svete módy Coco Chanel (2008) v rovnomennom filme. Išlo o jej prvý anglicky hovorený film, na ktorom pracovala spoločne so Shirley MacLainovou. K ďalším filmom Barbory Bobuľovej patrí komédia La bellezza del somaro (Láska a facky, 2010), dve časti drámy Come un delfino (Ako delfín, 2011),  mysteriózny thriller Il Siero della vanit (2004) alebo dráma Mirka (1999), kde si zahrala po boku herca Gérarda Depardieua, Franca Nera a Vanessy Redgraveovej. Barbora Bobuľová patrí dnes v Taliansku k uznávaným herečkám a mnohí si myslia, že je rodená Talianka s východoeurópskymi koreňmi. Na filmovom festivale Art Film Fest, ktorý sa uskutočnil v júni 2013 v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne, dostala ocenenie Hercova misia a cenu Modrého anjela za najlepší ženský herecký výkon v talianskom filme Diváčka.

 

Autor: TASR, foto WikiMedia © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama