Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

U nás v Turčeku / Pei-uns i Tüez

Autor: U nás v Turčeku / Pei-uns i Tüez
Foto: U nás v Turčeku / Pei-uns i Tüez
Uverejnené: 03. máj 2014

Nevadí, že nepoznáte roľníka Vincenta Rusnaka, ani jeho manželku Alžbetu, či ich deti. Od nedele 11. mája 2014 Vás prostredníctvom nich pozýva spoznať Slovenské národné múzeum v Martine – Múzeum slovenskej dediny, ako bývalo nemecké obyvateľstvo z okolia Kremnice koncom 19. a začiatkom 20. storočia.

Múzeum slovenskej dediny v nedeľu 11. mája 2014 na podujatí U nás v Turčeku (Pei-uns i Tüez) slávnostne sprístupní svojim návštevníkom dom z Horného Turčeka, ktorý bol pôvodne postavený koncom 18. storočia. Počas dňa predstaví tradičnú kultúru karpatských Nemcov Slovenské národné múzeum – Múzeum kultúry karpatských Nemcov prostredníctvom výstavy a prednášky o tejto menšine na Slovensku. Folklórna skupina z Turčeka predvedie staré tance a tradície spojené so svadbou v Turčeku a Detský folklórny súbor Turiec predstaví detské hry z tejto obce. Počas programu bude koncertovať ľudová hudba z Turčeka.

 

V rámci podujatia, ktoré sa bude konať od 10.00 do 16.00 h., sa predstavia obyvatelia obce Turček, ktorí priblížia ľudovú a umeleckú výrobu – paličkovanie, drôtovanie, umelecky zhotovené vypaľované obrazy z dreva, olejomaľby a výtvarnú tvorbu vo svojej obci. Výrobky budú spolu s tradičným odevom, publikáciami a spomienkovými predmetmi súčasťou výstavy, ktorú zároveň doplní informačná panelová výstava SNM – Múzea kultúry karpatských Nemcov. Podujatie pripravilo Slovenské národné múzeum v Martine – Múzeum slovenskej dediny, Slovenské národné múzeum – Múzeum kultúry karpatských Nemcov a Obec Turček. Program je realizovaný s finančnou podporou Úradu vlády SR – program Kultúra národnostných menšín 2014.

 

Program dňa:

10.30 – 1. pásmo programu DFS Turiec a FSk z Turčeka
11.30 – slávnostné otvorenie objektu z Turčeka
12.30 – 2. pásmo programu DFS Turiec a FSk z Turčeka
13.30 – kapucínska r. k. sv. omša v kostole z Rudna
14.30 – 3. pásmo programu DFS Turiec a FSk z Turčeka
15.30 – prednáška o karpatských Nemcoch na Slovensku

 

Autor: Milena Kiripolská © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama