Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Bačova cesta 2014: Na Gazdovskom dvore Turčianske Kľačany otvorili novú sezónu

Autor: Bačova cesta 2014: Na Gazdovskom dvore Turčianske Kľačany otvorili novú sezónu
Foto: Bačova cesta 2014: Na Gazdovskom dvore Turčianske Kľačany otvorili novú sezónu
Uverejnené: 04. máj 2014

Prvomájové podujatie na Gazdovskom dvore sa nieslo v slávnostnom duchu. Počas slnečného dňa si mohli návštevníci vychutnať pravú jarnú atmosféru v krásnom prostredí, nechýbalo tradičné stavanie mája, hrala živá hudba a podávali sa chutné špeciality.

Každoročne začiatkom jari sa verejnosti otvárajú salaše v Turci a na Liptove, ktoré v rámci združenie Bačova cesta pripravujú pre návštevníkov rôzne zaujímavé podujatia. Cieľom týchto aktivít je propagácia kultúrneho dedičstva a salašníctva, rozvoj agroturistiky a v neposlednom rade aj rozvoj predaja z dvora. Trasa Bačovej cesty prechádza smerom od Turčianskych Kľačian cez Ružomberok až po Liptovský Hrádok. Jej súčasťou je aj Vlkolínec, dedinka patriaca do svetového dedičstva UNESCO. Po ceste sa nachádza celkom 8 salašov, kde sa návštevníci stretávajú počas roka s domácimi výrobkami, jarmokmi ľudových remesiel, stavaním májov a podobne. V rámci Bačovej cesty sa konal na prvého mája program aj v Gazdovskom dvore v Turčianskych Kľačanoch. Zahájanie sezóny bolo obohatené o ľudovú hudbu a menší jarmok.

 

Pripravená bola ochutnávka prvých syrových výrobkov zo salaša, v reštaurácii si mohli labužníci pochutnať na prvomájovom syrovom tanieri či na májovej bryndzovej polievke. Rozvoniavali aj grilované pochúťky a kotlíkový jahňací guľáš. K obedu zahrala ľudová hudba, muzikanti sa postarali tiež o fujarové vystúpenie.Žilo to aj na malom trhovisku, kde remeselníci ponúkali na predaj svoje nápadité výrobky z dreva, kovu, drôtu, hliny, skla či textilu.  Svoje umenie predviedli návštevníkom drôtikár aj kováč. Deti i dospelých potešila možnosť zajazdiť si na koňoch a poníkoch a zoznámiť sa zo zvieratkami na gazdovskom dvore, medzi ktoré patria kozy, ovce, kravy, prasiatka či zajace. Obľúbenou atrakciou farmy je aj tamojšia pávia rodinka.

 

Autor: Mira Kováčová © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama