Reťazenie v Rakove

Autor: Reťazenie v Rakove
Foto: Reťazenie v Rakove
Uverejnené: 09. máj 2014

Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK s finančnou podporou MK SR pripravilo pre Štúdio turčianskych neprofesionálnych výtvarníkov a pre všetkých záujemcov o maliarsku tvorbu, sochárstvo a rezbárstvo trojdielny cyklus tvorivých dielní pod názvom Reťazenie.

Prvý z cyklu plenérov sa uskutočnil 2. mája 2014 v obci Rakovo. Výber miesta na tvorivé stretnutie nebol vôbec náhodný, pretože táto malá turčianska obec môže byť právom hrdá na svoju bohatú rezbársku históriu. Uskutočnil sa tu už3. ročník Rakovských rezbárskych dní, počas ktorých šikovní rezbári zavítali do obce, aby ju zveľadili. Rezbárom išla práca od ruky a boli inšpiráciou aj pre 13 členov Štúdia turčianskych neprofesionálnych výtvarníkov, ktorí sa plenéru zúčastnili. Nad ich tvorbou dohliadalakademický sochár Peter Bukovský, ktorý odborne viedol a usmerňoval ich činnosť, hodnotil nimi vytvorené diela a formou teoretickej prednášky doplnil ich vedomosti.

Počasie bolo žičlivé a umožnilo účastníkom stráviť deň na čerstvom dedinskom vzduchu, kde si oddýchli, načerpali pozitívnu energiu z prírody turčianskeho vidieka, ale hlavne nové podnety pre svoju tvorbu. Diela, ktoré vznikli počas plenéru, budú vystavené 21. júna 2014 v rámci osláv 770. výročia založenia obce Rakovo. 22. júna 2014 sa výtvarníci stretnú v martinskom skanzene počas Turčianskych slávností folklóru, kde bude Reťazenie pokračovať svojim už druhým plenérom.

 

Autor: Adam Kmeť © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama