SNK sa zapojí do celoeurópskej Noci múzeí a galérií

Autor: SNK sa zapojí do celoeurópskej Noci múzeí a galérií
Foto: SNK sa zapojí do celoeurópskej Noci múzeí a galérií
Uverejnené: 14. máj 2014

Slovenská národná knižnica a Literárne múzeum SNK sa aj tento rok zapoja do celoeurópskeho podujatia Noc múzeí a galérií výstavou o slovenskom vynálezcovi, publicistovi a signatárovi Pittsburskej dohody Jozefovi Murgašovi. Literárno-hudobno-obrazové pásmo a výstavapod názvom Počuje ma niekto? sa bude konať v sobotu 17. mája 2014 od 17.00 hod. v Literárnom múzeu SNK v Martine.

Jozef Murgaš bol osobnosťou, ktorá sa do svetových dejín zapísala v oblasti objavovania bezdrôtovej telegrafie. Bol jedným z politických podporovateľov vzniku Česko-Slovenska. Pri tohtoročnom 150. výročí jeho narodenia a 85. výročí úmrtia bol Jozef Murgaš zaradený do kalendára svetových osobností UNESCO.

 

Murgaš sa narodil 17. februára 1864 v dedinke Tajov pri Banskej Bystrici

Nadobudol teologické a výtvarné vzdelanie, ale pre nepriaznivú situáciu  emigroval z Uhorska do Ameriky, kde organizačne, ekonomicky, duchovne aj kultúrne budoval slovenskú farnosť v pennsylvánskom meste Wilkes-Barre. Tam v širokej miere uplatnil všetky svoje vedomosti, schopnosti aj umelecké nadanie. Ako vedec objavil nový spôsob rádiotelegrafie bez drôtu, čím sa významne zapísal do svetových dejín rádiotelekomunikácie. Jeho úspechy pritiahli pozornosť viacerých vedcov a  politikov, napr. svetoznámeho vynálezcu T. A. Edisona, talianskeho vynálezcu a podnikateľa  G. M. Marconiho, vedcov pennsylvánskej univerzity,  amerického prezidenta T. Roosevelta i odborníkov amerických námorných síl. Po vypuknutí  prvej svetovej vojny pomáhal vymaneniu sa Slovákov z Rakúsko-Uhorska a prispel k vytvoreniu spoločného štátu Čechov a Slovákov. Pri návšteve Česko-Slovenskej republiky v roku 1920 ho však v Prahe neprijali ani do vedeckých, ani do pedagogických služieb, preto sa  vrátil do Ameriky, kde 11. mája 1929 vo Wilkes-Barre umrel.

 

Autor: Miriam Michaela Štefková, Hovorkyňa SNK © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama