Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Hrad Strečno bude hostiť mladých umelcov z celého Slovenska

Autor: Hrad Strečno bude hostiť mladých umelcov z celého Slovenska
Foto: Hrad Strečno bude hostiť mladých umelcov z celého Slovenska
Uverejnené: 27. máj 2014

V dňoch 6.-8. júna 2014 sa otvoria brány hradu Strečno a podhradia-Paseky pre všetky umelecké duše. Nádejní herci, študenti stredných umeleckých škôl dajú bodku za svojím štúdiom originálnym spôsobom. Organizátori trojdňového podujatia KonzervaFest, Žilinský samosprávny kraj a Súkromná spojená škola Martin s organizačnou zložkou Súkromné hudobné a dramatické konzervatórium, pripravili pre absolventov bohatý program.

Jeho súčasťou sú workshopy divadelnej kritiky, autorského písania, bábkovej tvorby, fyzického a pohybového divadla a filmu. V závere každého dňa sa študenti predvedú s konzervatoristickými predstaveniami v Kultúrnom dome v obci Strečno. Hlavná pozornosť sprievodných aktivít bude zameraná na umeleckú prezentáciu hradu Strečno. V akých iných priestoroch by sa festival mal konať, ak nie priamo na mieste spojenom s historickou atmosférou zanechávajúcou nezameniteľný dojem? Priamo v priestoroch hradu, ktorý bol kedysi najbezpečnejšou pevnosťou Horného Považia a dodnes pretrváva ako jedna z najvýraznejších dominánt regiónu, budú môcť študenti rozvíjať svoje umelecké zručnosti za asistencie uznávaných odborníkov. Samotné predstavenia sú prístupné aj verejnosti. V dňoch 6. a 7. júna sú naplánované so začiatkom o 18.tej hodine. Samotný festival ukončí v nedeľu predstavenie o 13.tej hodine v priestoroch Kultúrneho domu v obci Strečno.

 

Program

sobota 7.6.
18.00 martinské konzervatórium - Verná nevera - J.Mokoš
20.00 bratislavské konzervatórium - Nemá kocúr večne hody - N.A.Ostrovskij
22.00 topoľčianske konzervatórium - Júl - I.Vyrypajev

nedeľa 8.6.
Pred obedom - prezentácia výstupov workshopov
13:00 nitrianske konzervatórium - Zakázané známosti (študentské autorské predstavenie)

 

Záštitu nad festivalom prebral Juraj Blanár, predseda Žilinského samosprávneho kraja. "Teším sa, že sa nám spoločnými silami podarilo dotiahnuť prvotnú myšlienku až do konca a pripraviť festival, ktorý dáva priestor mladým študentom pre konfrontáciu a sebazdokonaľovanie. Chcem popriať všetkým účastníkom, aby využili tento priestor naozaj naplno a získali množstvo cenných skúseností,“ dodal žilinský župan.Podľa informácií pedagóga SSŠ v Martine a riaditeľa Divadla na hojdačke a autora hlavnej myšlienky festivalu, Michala Legíňa, sa do worshopov a divadelných predstavení zapoja konzervatoristi z Nitry, Bratislavy, Prešova, Topoľčian a Martina. „Podujatie tohto typu na Slovensku absentuje. Každý rok vyštuduje stredné umelecké školy množstvo žiakov. Toto je však prvýkrát, čo študenti môžu konfrontovať svoju tvorbu a aktivity s absolventmi z celého Slovenska. Som presvedčený, že sa do budúceho ročníka zapoja aj ostatné konzervatóriá zamerané na dramatické umenie. Ide predsa o špecifický druh podpory, ktorého výsledkom má byť osobný, ale i profesionálny prínos“, doplnil Legíň.  

 

KonzervaFest podporili: Turiec online, Regionportal, TV Fenix Žilinská televízia.

 

Autor: Mgr. Andrea Heglasová © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama