Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Májové podujatia mesta Martin zahájili letnú turistickú sezónu

Autor: Májové podujatia mesta Martin zahájili letnú turistickú sezónu
Foto: Májové podujatia mesta Martin zahájili letnú turistickú sezónu
Uverejnené: 28. máj 2014

Máj vylákal ľudí do martinských ulíc a do Valčianskej doliny na dvojdňové podujatie Leto v Turčianskej záhradke, uplynulý víkend patril Martinskému polmaratónu a Martinskému bicyklovému dňu. Na svoje si prišli profesionálni aj rekreační športovci, rodiny s deťmi, mladí i tí skôr narodení.

Druhý ročník podujatia Leto v Turčianskej záhradke odštartoval mestským cyklistickým pelotónom

Myšlienku otvorenia pešej zóny cyklistom podporili organizátori spoločnou cyklojazdou detí i dospelých z Divadelného námestia po cykloceste cez Košúty do Areálu SIM v Priekope, kde na účastníkov čakal bohatý sprievodný program, súťaže, stánky s bioproduktmi a remeselnými výrobkami. Jednou z atrakcií bola aj modelová železnica s drezinou. Ambíciou podujatia, ktoré organizovalo mesto v spolupráci s klastrom Turiec, bolo oživiť cestovný ruch podporou existujúcich úspešných podujatí.

"Podarilo sa nám spojiť viaceré dlhodobo fungujúce akcie. V jednom termíne a na jednom mieste sme dali dokopy hasičské Oslavy sv. Floriána a otvorenie sezóny v hasičskom múzeu, hudobný program, ukážky činnosti záchranárskych zložiek, vojakov, mestskej polície aj teambuildingové aktivity pripravené pracovníkmi FATRA SKI. Vďaka tomu bola účasť veľmi vysoká, odhaduje sa okolo 800 ľudí. Zasúťažilo si viac ako 50 rodinných tímov, čo bol obrovský nárast oproti minulému roku," uviedol Mikuláš Knapp zo spoločnosti FATRA SKI.

Leto v Turčianskej záhradke pokračovalo cyklistickými pretekmi vo Valčianskej doline

Pokračovanie podujatia sa odohralo v areáli strediska Snowland, kde si svoje sily zmerali priaznivci horskej cyklistiky. Počas dňa prebehli Mountainbikové preteky pre deti aj dospelých, ako aj Dual downhill slalom Martinská Jahoda 2014. Sprievodný program ponúkol exhibičné zjazdy, ukážky detského geocachingu aj lekcie na témy Správanie sa v prírode a na horách či Ako prežiť v prírode v náročných podmienkach. Pestrá trať MTB preteku pozostávala z cestných, lesných aj štrkových úsekov. Súťažiaci v šiestich kategóriách od detí, cez juniorov až po dospelých prešli okruhy v dĺžke 1 až 9 km. Paralelný slalom sa uskutočnil v rámci aktuálneho ročníka podujatia Martinská Jahoda, ktoré funguje v našom regióne už 15. rok. Súťažilo sa duálnym vyraďovacím spôsobom v troch kategóriách. Na príprave trate sa podieľalo Občianske združenie CTCWolf Riders.

 

Hojnej športovej aj diváckej účasti sa tešil aj Martinský polmaratón - Beh k srdcu SNP

Martinský polmaratón - Beh k srdcu SNP pod záštitou primátora mesta Martin Andreja Hrnčiara odštartoval v sobotu dopoludnia na Divadelnom námestí. Podujatie sa po prvý krát vo svojej 49 -ročnej histórii uskutočnilo v uliciach mesta. Trať v dĺžke 21,1 km absolvoval aj Matej Cifra alias Sajfa, ktorý bol tvárou tohto ročníka. V rámci rekreačného behu absolvovala turčianska verejnosť päťkilometrový okruh, ktorý viedol od divadla cez sídlisko Sever naspäť do centra mesta. Polmaratónci ho absolvovali 4 krát. Hodnotilo sa v kategóriách muži do 40 rokov, veteráni do 50 a do 60 rokov a nad 60 rokov, ženy do 40 rokov a nad 40 rokov. Ocenený bol najstarší aj najmladší účastník preteku. Pred samotným polmaratónom sa na divadelnom námestí odprezentovala aj turčianska atletická nádej. V mládežníckych kategóriách si deti, žiaci, dorastenci a juniori zmerali svoje sily na tratiach v dĺžke 600m, 1 km a 3 km.

 

"Som naozaj úprimne rád, že sa takáto akcia podarila. Trochu sme zariskovali, pretože sme nemali až toľko skúsenosti s mestským behom v tak veľkom meradle, ale myslím si, že až na pár nedostatkov sa to vydarilo. Spolupráca s mestom, atletickým klubom a kanceláriou Zdravé mesto je bez pripomienok, všetci sme sa snažili, aby to naozaj dopadlo dobre. Našim zámerom bolo motivovať ľudí k zdravému pohybu, preto sme milo prekvapení, koľko Martinčanov si prišlo zabehať. Zúčastnilo sa okolo 300 bežcov na dlhších tratiach a detí bolo okolo sto, čo je veľmi pozitívne. Myslím, že naša dlhodobá práca, ktorú s deťmi v regióne robíme, už prináša svoje plody," zhodnotil priebeh podujatia predseda organizačného výboru preteku Mgr. Pavol Zemko z Atletického klubu ZŤS Martin.

 

O odovzdávanie cien víťazom sa postaral Pavol Zemko spoločne s najúspešnejšou turčianskou atlétkou Luciou Klocovou. Absolútnymi víťazmi Martinského polmaratónu sa stali atléti z Kene Joel Maina Mwangi a Gladys Biwottová. Najrýchlejším Slovákom na trati bol Imrich Magyar s viac ako osemminútovou stratou na víťaza, ktorý sa umiestnil na šiestom mieste. Športový deň bol plný sprievodných podujatí, o hudobný doprovod sa postarala martinská kapela Homosapiens, pastvou pre oči boli vystúpenia tanečných skupín Shakers, Ladylicious a Turčianskych mažoretiek. Nechýbali atrakcie a súťaže pre najmenších. Účastníkov potešila aj tombola plná lákavých cien ako sú wellness pobyty v slovenských hoteloch či víkendové zapožičanie vozidla značky Mercedes s plnou nádržou. V priebehu podujatia padlo aj pozvanie na ďalší veľký športový sviatok - Turčianske hry mládeže, ktoré od roku 1960 fungujú ako jediné podujatie tohto druhu na Slovensku. Začínajú sa v pondelok a očakáva sa účasť viac ako 1000 pretekárov v kategóriách od predškolákov až po dorastencov.

 

Retro jazdou  "Po stopách kráľov" oslávili cyklisti Martinský bicyklový deň

Šestnásty ročník cyklistického podujatia pripravilo Mesto Martin spoločne s Turčianskou bicyklovou skupinou JUS. Cyklojazda po 26 km dlhej trati odštartovala na Divadelnom námestí a smerovala cez Košťany nad Turcom, Žabokreky a Necpaly späť do centra mesta. Počas dvoch zastávok, v oddychovej zóne pri Belej-Duliciach a na rozhľadni v Necpaloch, sa účastníci dozvedeli historické zaujímavosti. Špecialitou tohto ročníka bol retro štýl.

 

"Chceli sme podujatie niečím ozvláštniť a hlavne poukázať na to, že na krátke vzdialenosti v meste alebo blízkom okolí nie je potrebné vlastniť horský bicykel či novodobé vychytávky. Trendy a novodobé technológie nás nútia kupovať stále modernejšie a prepracovanejšie komponenty, ale aj nedeľný bicyklový deň v retro štýle ukázal, že nie vždy je to nevyhnutné. Aj 100 ročné bicykle dokázali prejsť vyznačenú trasu bez problémov. Trasa nebola náročná, iba k rozhľadni Na Brotnici museli aj tak skoro všetci bicykle vytlačiť. Staré bicykle to zvládli a paradoxne ťažkosti mali len tie moderné. Na starých strojoch sme nezaznamenali žiadnu poruchu. Pre retro štýl sme sa rozhodli aj preto, že sme chceli spraviť náhľad do cyklohistórie spred niekoľkých desaťročí a predstaviť vtedajšiu módu, materiály, ktoré boli krásne, kvalitné a mali dušu. Na druhej strane sme chceli účastníkom cyklojazdy previesť cez povesti a legendy zmieňujúce sa o kráľoch v Turci. To je už hlbšia história, ale pre mnohých doteraz nepoznaná. Myslím, že kráľa Bela IV a Ladislava si deti zapamätali asi navždy. Takže to bolo podujatie športové, zábavné, kreatívne, ale aj vzdelávacie," zhodnotil mimoriadne úspešný ročník Dušan Kubička, predseda Turčianskej bicyklovej skupiny JUS.

Ľudia predviedli unikátne staré historické bicykle zo začiatku minulého storočia rôznych značiek, unikátne rozety, zvončeky, sedlá. Jedinečné boli aj kostýmy z rôznych období, či oblastí. Medzi cyklistami sa objavili dámy v krásnych kostýmoch kopírujúce módne trendy minulých desaťročí, elegantní páni, športovec na favorite, spartakiádny borec, komunista, pionierka, kosec, upratovačka a mnohí iní. Krásny deň v príjemnej nálade strávilo spoločne 300 - 400 cyklistov. Po tom, ako pelotón dorazil naspäť na pešiu zónu, bola „Jazda kráľov“ ukončená tombolou a vyhodnotením najlepších retro kostýmov. Hlavnou cenou bol horský bicykel, najlepší retro cyklisti boli ocenení kalendárom v retro štýle a pamiatkovým retro hrnčekom 16. ročníka Martinského bicyklového dňa. Najlepších kostýmov bolo vyhodnotených viac ako bolo plánované, namiesto troch pripravených umiestnení odmenili organizátori rovno 10 originálnych súťažiacich.


 

Autor: Mira Kováčová, foto: Mira Kováčová, FATRASKI, TBS JUS © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama