Vynikajúce výsledky z fotografickej súťaže žiakov SOŠ obchodu a služieb v Martine

Autor: Vynikajúce výsledky z fotografickej súťaže žiakov SOŠ obchodu a služieb v Martine
Foto: Vynikajúce výsledky z fotografickej súťaže žiakov SOŠ obchodu a služieb v Martine
Uverejnené: 04. jún 2014

Zelený objektív je súťaž pre mladých fotografov na tému les. Organizátori súťaže – Lesnícke a drevárske múzeum Zvolen, Združenie lesníčiek a Združenie zamestnávateľov Lesného hospodárstva na Slovensku, sa prostredníctvom tejto aktivity snažia v rámci svojich možností podporiť mladých fotografov, milovníkov a ochrancov prírody, turistov a vôbec každého mladého človeka, ktorý rád chodí do lesa s fotoaparátom. Ponúkajú im možnosť predviesť svoj talent, dobré oko, zručnosť i estetické cítenie, porovnať svoje nadanie s rovesníkmi a verejne sa prezentovať na výstave.

Súťaž Zelený objektív organizuje múzeum v spolupráci so Združením lesníčiek a Združením zamestnávateľov lesného hospodárstva na Slovensku už od roku 2001. Určená je mladým fotografom, žiakom základných škôl a študentom stredných škôl. Kladie si za cieľ podchytiť talenty a dať im priestor pre verejnú prezentáciu. "Ostatný ročník, z ktorého kolekcia vystavených prác pochádza, bol mimoriadny vo viacerých smeroch," povedal pre TASR pracovník múzea Marek Vanga. Nadpriemerný bol kvalitou súťažných fotografií a predovšetkým rekordnou účasťou, keď sa do oboch súťažných kategórií zapojilo 381 súťažiacich z celého Slovenska, ktorí poslali spolu 1079 fotografií. Spomedzi nich sa hodnotiaca komisia rozhodla oceniť osem súťažiacich, ktorým odovzdala ceny a finančné odmeny.

 

Po prvý krát sa tejto súťaže zúčastnili aj žiaci zo SOŠ obchodu a služieb v Martine Matúš Rabčan, ktorý získal 2. miesto za sériu fotografií Krásy zimnej prírody, Potulkami Turčianskou záhradkou, Slnečný lúč v zimnej krajine. 3. miesto získala tiež naša žiačka Michaela Jamborová za sériu fotografií Mladosť – harmónia tela i duše, Mladosť – schovávačky, Mladosť - dotyky. Obidvaja sú žiakmi I. ročníka študijného odboru grafik tlačových médií.Menovaných žiakov pripravovali vedúca SOP polygrafické Bc. Emília Králová a majsterka odborného výcviku Bc. Miroslava Mužilová. Víťazné fotografie si môžete pozrieť na: http://www.ldmzvolen.sk/zeleny-objektiv.html.

 

Študenti Matúš a Michaela sa so svojimi pedagógmi - vedúcou polygrafického strediska Bc. Emíliou Královou a majsterkou odbornej výchovy Bc. Miroslavou Mužilovou zúčastnili slávnostného otvorenia výstavy a vyhlásenia výsledkov súťaže mladých fotografov. Atmosféra vernisáže a dosiahnutie výborných výsledkov v silnej konkurencii vyše tisícky prác zapôsobilo na študentov. Podelili sa s nami o prvé dojmy:

 

Čo ste prežívali, keď ste sa dozvedeli o svojom druhom a treťom mieste ?

Matúš: Bol som veľmi šťastný, že sa moja fotografia tak vysoko umiestnila.

Miška: Hneď,  keď som sa dozvedela, že som vyhrala, volala som pani majsterke a oznámila  jej radostnú správu, že som vyhrala. Bola som veľmi potešená .

 

Čo máš v pláne urobiť s výhrou?

Matúš: Moja prvá myšlienka bola, že by som výhru investoval do nového značkového fotoaparátu.

 

Aké boli tvoje dojmy, keď si preberal cenu?

Matúš:  Bol som hrdý,  že moje meno bolo vyhlásené pred takým množstvom ľudí .

 

Plánujete sa zapojiť aj v budúcnosti do ďalších fotografických súťaží?

Matúš:  Áno, práve som sa zapojil do ďalšej celoslovenskej súťaže, ktorá akurát prebieha.

Miška: Chcem sa zdokonaľovať a plánujem sa zapojiť aj do ďalších súťaži. 

 

Čo ťa inšpirovalo nafotiť ocenené fotografie ?

Miška:  Vzťah k prírode, ale i vzťah k ľudom a mojím priateľom.

 

Ako reagovalo tvoje okolie na výhru ?

Miška: Boli milo prekvapení, všetci mi gratulovali a priali veľa úspechov aj do budúcna.

 

O súťaži ste sa dozvedeli na odbornom výcviku grafikov tlačových médií na SOŠ obchodu a služieb. Ste spokojní s odborom, ktorý študujete ?

Matúš:  Áno, veľmi.

Miška: Áno, som. Opäť by som si vybrala tento odbor, lebo je kreatívny, zábavný  a plný zaujímavých aktivít.

 

Úspech študentov je aj úspechom SOŠ obchodu a služieb. "Som šťastná, že hneď na začiatku štúdia dostali veľmi príjemnú spätnú väzbu na svoju prácu a fotografickú tvorbu. Ocenenie bude pre nich významnou inšpiráciou pri ich ďalších tvorivých počinoch. Blahoželám im a prajem veľa elánu a odborného fortieľu," dodala na záver zástupkyňa riaditeľa pre praktické vyučovanie Ing. Kvetoslava Švandová.

 

Autor: Bc. Králová © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama