Centrum environmentálnej výchovy pomáha deťom spoznávať prírodu hravou formou

Autor: Centrum environmentálnej výchovy pomáha deťom spoznávať prírodu hravou formou
Foto: Centrum environmentálnej výchovy pomáha deťom spoznávať prírodu hravou formou
Uverejnené: 15. jún 2014

Žiaci zo ZŠ Hurbanova strávili dopoludnie v Centre environmentálnej výchovy Turiec v Blatnici. Piatacku tému - vodný a lúčny ekosystém si pripomenuli v teoretickej časti a následne si poznatky nielen o vode, vodných živočíchoch a rastlinách upevnili v teréne formou súťaží a ekohier.

Centrum environmentálnej výchovy navštívi ročne približne 4 000 žiakov z Martina a okolia. Jeho počiatky siahajú do deväťdesiatych rokov, kedy environmentálna výchova fungovala pod hlavičkou Stanice mladých prírodovedcov v kaštieli v Turčianskom Petre a zastrešovalo ju Centrum voľného času Kamarát. Vzdelávanie, ktoré si za tie roky získalo priazeň žiakov i pedagógov, poskytuje ucelený učebný program nadväzujúci na osnovy základných škôl. Kvôli zmenám vo financovaní centier voľného času prešlo viacerými organizačnými zmenami a  momentálne funguje v rámci neziskového sektoru pod hlavičkou občianskeho združenia Centrum environmentálnej výchovy Turiec.

"Centrum environmentálnej výchovy má tri prevádzky, jednu v Turčianskej Štiavničke, druhú v Turčianskom Petre a tretia je v Blatnici. Do Turčianskeho Petra chodia najmenšie deti - druháci na bábkové divadlo, rezbárske dielne, hranie na fujare, košikárstvo a pod. Tretiaci a štvrtáci navštevujú Turčiansku Štiavničku, kde máme psy, mačky, činčilu, leguána, hady, korytnačky, pavúky, aby boli v kontakte so zvieratami. Piataci a šiestaci absolvujú Blatnicu. Jeden žiak príde do Blatnice počas základnej školy tri krát, dva krát ako piatak a raz ako šiestak. Počas týchto návštev sa venujeme  lesnému, vodnému a lúčnemu ekosystému. So šiestakmi preberáme sídelný ekosystém. Prednášky sú založené na upevňovaní školského učiva biológie, ale pridávame samozrejme aj ekológiu a environmentálnu výchovu ako takú. Celý program je popretkávaný rôznymi súťažami a bonusovými úlohami, za ktoré deti dostávajú body. V závere ich snaženie vyhodnotíme a odmeníme deti drobnými cenami," uviedol Radovan Šenšel z CEV Turiec.

Lektori environmentálnej výchovy vtiahli deti do teórie prostredníctvom pútavých informácií a príkladov. Žiaci sa dozvedeli rôzne zaujímavosti, ako napríklad to, že morská voda zamŕza až pri -2°C, že 1 kvapka ropy znečistí celú vaňu čistej vody, že pijavice sa dožívajú až 20 rokov, ako aj to, že štuka môže mať až 700 zubov. Nechýbali poznatky o vode, ani určovanie jednotlivých druhov živočíchov a rastlín. Záver teoretickej časti deťom spestril papagáj Fiona vypustený z klietky priamo do učebne.

Deň strávený v prekrásnom prostredí Blatnice a Gaderskej doliny sa niesol v znamení pohybu, poznávania a súťaženia. Svoje sily a vedomosti si súperiace tímy zmerali v disciplínach Zlatá rybka, Plavčík, Rýchlo a zbesilo či Záhadná cesta. "Tu v Blatnici sa snažíme zaujať deti hravou formou učenia prostredníctvom rôznych súťaží, aby si vytvorili vzťah k prírode a chápali súvislosti. Deti majú pocit, že sa hrajú, ale v skutočnosti sa učia. Snažíme sa o to, aby mali možnosť overiť si teoretické informácie priamo v praxi, aby vedeli poznatky využiť aj v reálnom živote," vysvetlil Martin Kondek z CEV Turiec.

Autor: Mira Kováčová © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama