Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Neviete ako sa zbaviť nepotrebných elektrospotrebičov?

Autor: Neviete ako sa zbaviť nepotrebných elektrospotrebičov?
Foto: Neviete ako sa zbaviť nepotrebných elektrospotrebičov?
Uverejnené: 17. jún 2014

Staré alebo nefunkčné spotrebiče ako sú chladničky, pračky či televízory nepatria do kontajnerov určených na komunálny odpad.

Jozef Dibák zo spoločnosti Perfekt, zaoberajúcej sa mobilným zberom elektroodpadu ponúka v mestách Martin, Vrútky a Žilina BEZPLATNÝ odber a odvoz veľkých elektrospotrebičov, ktoré už svojim majiteľom doslúžili. O mobilný zber môžete požiadať jednoducho, prostredníctvom telefonátu na číslo 0905 384 384 alebo zaslaním svojej požiadavky na email Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

 

Bezplatná služba funguje pod záštitou spoločnosti ENVIDOM

ENVIDOM je Združenie výrobcov elektrospotrebičov pre recykláciu s celoslovenskou pôsobnosťou. Jeho úlohou je zabezpečiť ekologickú likvidáciu nepotrebných kusov s cieľom zabrániť ich neodbornému rozoberaniu ako aj vzniku nelegálnych skládok. Spoločnosť ENVIDOM narába s recyklačným poplatkom, ktorý je zahrnutý v cene každého jedného zakúpeného výrobku a prerozdeľuje ho všetkým zúčastneným článkom a pracoviskám, ktoré sa na recyklačnom procese podieľajú.

 

Možností ako sa zbaviť elektroniky správnym spôsobom je viacero:

1. Odvoz elektroodpadu na zberné dvory vlastným dopravným prostriedkom

"Informácie o jednotlivých zberných miestach je možné vyhľadať na stránke http://www.envidom.sk/ed_obce.php. Avšak nie každý má auto. Nevýhodou je, že pri veľkých spotrebičoch môže dôjsť k poškodeniu interiéru auta, nehovoriac o tom, že ľudia musia investovať do pohonných hmôt a prísť iba v čase otváracích hodín,"  informuje Jozef Dibák.

 

2. Odnos elektroodpadu do predajne elektronických výrobkov

"Ktorákoľvek predajňa elektroniky má povinnosť odobrať nepotrebné elektrospotrebiče, či už veľké alebo tie malé, ako sú fény, kulmy, žehličky, holiace strojčeky, telefóny a pod. Niektoré predajne sa tomu síce bránia a odoberajú starý kus iba pri zakúpení nového, ale takýto elektroodpad Vám bez problémov odoberie predajňa OKAY elektrospotrebiče v Košútoch, s ktorou spolupracujem. Čo sa týka drobností ako sú baterky alebo žiarovky, tie je možné zaniesť do boxov na to určených, ktoré sú takisto umiestnené v predajniach s elektronikou," radí pán Dibák.

 

3. BEZPLATNÝ mobilný odber elektrospotrebičov u Vás doma

"O znesenie aj odvoz spotrebičov sa postarám sám, a to v čase, na ktorom sa vopred dohodneme prostredníctvom telefonátu na číslo 0905 384 384 alebo zaslaním svojej požiadavky na email Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.. Výhodou je, že sa ľudia nemusia starať o otváracie hodiny zberných dvorov, či zabezpečiť si pomoc pri nakladaní spotrebiča," dodáva Jozef Dibák.

Takto zozbieraný ELEKTRONICKÝ - odpad sústredený na zberných dvoroch je distribuovaný na rôzne recyklačné pracoviská: "Zozbierané spotrebiče následne putujú na centrálne zberné miesto, a keď sa naplní určitá likvidačná skupina, sú prevezené na recykláciu. Chladničky idú do Slovenskej Ľupče, pračky putujú do Nitry, televízory do Piešťan," vysvetľuje pán Dibák.

Okrem spomínaných miest Martin, Vrútky a Žilina je možné si dohodnúť odvoz i z priľahlých obcí, v tomto prípade však môže byť účtovaný poplatok za dopravu. Platí pravidlo, čím viac spotrebičov, tým je prípadná cena za odvoz nižšia. Do takého zberu patria okrem bežných domácich automatických spotrebičov aj rôzne mechanizmy a zariadenia, ktoré majú motor a fungujú na elektriku ako sú plynové kotly či čerpadlá. Výnimkou sú autobatérie , ktoré je potrebné odovzdať na zberný dvor alebo špecializované pracoviská.

 

Autor: Mira Kováčová © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama