Stážista z Veľkej Británie priblížil svoje dojmy z prehliadky múzea a galérie

Autor: Stážista z Veľkej Británie priblížil svoje dojmy z prehliadky múzea a galérie
Foto: Stážista z Veľkej Británie priblížil svoje dojmy z prehliadky múzea a galérie
Uverejnené: 19. jún 2014

Zahraničný stážista Lloyd Emmerson z Veľkej Británie, ktorý strávil uplynulé týždne v našom meste, zavítal aj do niektorých kultúrnych inštitúcií situovaných v centre Martina. Priblížil nám svoje dojmy a zážitky z prehliadky Turčianskej galérie a Etnografického múzea. Okrem toho že vyzdvihol pozitíva, poukázal aj na niektoré nedostatky a ponúkol nápadité návrhy na zlepšenia.

Návštevu Etnografického múzea popísal Lloyd nasledovne

"Pri príchode do múzea sme si chceli zakúpiť vstupenku. Pani v pokladni bola veľmi príjemná, ale vysvetlila nám, že nerozpráva anglicky. Na to sa nás ujala iná zamestnankyňa múzea, ktorá nám pomohla so zakúpením vstupeniek a následne nám popísala múzeum. Ponúkla nám prehliadku s výkladom, čo znelo zaujímavo, no nemali sme dosť času. Vybavila nás teda tlačeným sprievodcom, ktorý informuje o témach a obsahu jednotlivých výstav v angličtine. Potom nás osobne odprevadila na druhé poschodie a vysvetlila nám, čo sa nachádza v tej ktorej miestnosti. Servis, ktorý nám bol poskytnutý, bol veľmi užitočný a informatívny. Za pomoci tlačeného sprievodcu, ktorý poskytol podrobné vysvetlenie, sme si pozreli expozície. Aj niektoré popisky pri exponátoch boli v angličtine. Všetko bolo prehľadne usporiadané a vystavené pôsobivým spôsobom, ktorý skutočne prenáša význam slov „Slovenské etnografické“ do života a umožňuje nám pochopiť, o čom to všetko je."

 

Celkový dobrý dojem z múzea, jeho obsahu i poskytnutých služieb by mohol byť podľa Lloyda ešte pôsobivejší, keby sa naplno využili všetky muzeálne priestory: "Aj keď sme neboli informovaní o tom, čo sa nachádza v muzeálnej záhrade, samostatne sme si ju prešli. Je skutočne pekná a upravená. Okrem toho sa na jednom z poschodí nachádzali viaceré rozsiahle nevyužité priestory s prázdnymi vitrínami, v ktorých by mohli byť vystavené nejaké artefakty. Prinieslo by to návštevníkom ďalšie informácie a zážitky," doplnil Lloyd.

 

"Sme veľmi radi, že Slovenské národné múzeum v Martine je jedným z miest, kde návštevníci začínajú pátranie po slovenskej kultúre. O to viac nás teší, že naše expozície ponúkajú odpovede nielen pre našincov, ale sú zrozumiteľné aj pre zahraničných hostí. O návštevnícky komfort sa stará aj personál, bez prispenia ktorého by múzejný prežitok nebol úplný - či už ide o základné informácie a navigáciu, s ktorými sa stretne každý návštevník, alebo sprevázanie expozíciami či vedenie tvorivých dielní. Vitríny na medziposchodí medzičasom naplnila výstava o obrazovom kultúrnom dedičstve, ktorú pripravila v spolupráci so SNM v Martine Fakulta humanitných vied Žilinskej univerzity v Žiline. Po jej skončení plánujeme do týchto priestorov umiestniť ďalší výstavný projekt, ktorý predstaví poklady z múzea," reagovala na návštevu stážistu Milena Kiripolská, kultúrnopropagačná manažérka múzea.

 

Nasvojich potulkách nevynechal Lloyd ani návštevu Turčianskej galérie

"Galerijné expozície ma oslovili, ale prvotný dojem, ktorý na mňa toto miesto urobilo, bol negatívny. Personál v pokladni sa nesprával veľmi prívetivo a jeho angličtina bola veľmi slabo zrozumiteľná. Znepokojil ma aj fakt, že som po zaplatení vstupného neobdržal vstupenku či doklad o zaplatení, čo by v takejto inštitúcii malo byť samozrejmosťou. Druhý člen personálu, ktorý sa ma ujal, bol veľmi ochotný a osobne ma nasmeroval do jednotlivých miestností, rozsvietil svetlá a poskytol základné informácie. Mal som však pocit, že galériu nenavštevuje veľa ľudí, a že mi je venovaná osobná pozornosť. Cítil som sa trochu ako votrelec, ale prehliadka obrazov, sôch a umeleckých artefaktov sa mi páčila. Pri odchode mi ponúkli možnosť zapísať sa do knihy návštev a ukázali mi suveníry."

 

Aj keď výstavy a exponáty Lloyda zaujali, vidí priestor na zlepšenie v oblasti prístupu personálu, ako aj v oblasti propagácie samotnej galérie. "Navrhoval by som vybaviť toto miesto jednoduchými sprievodnými letákmi a mapkou v rôznych jazykoch, ktoré by pomohli návštevníkom zorientovať sa a poskytli by základné informácie o galérii a o tom, čo sa v nej nachádza. Taktiež vidím rezervy v marketingu galérie. Pútače, reklama v novinách, plagáty alebo letáky umiestnené v Turistickom informačnom centre či v hoteloch by mohli pomôcť zvýšiť počet návštevníkov,“ uzavrel Lloyd Emmerson.

 

"V deň návštevy Lloyda Emmersona sme mali nefunkčný softwér na pokladni 13-14.5. Pripúšťam, že mal dostať náhradný doklad o zaplatení vstupenky. Dotyčný pracovník bol riešení v zmysle Pracovného poriadku TG. Pán Emmerson navštívil galériu v čase, keď bola k dispozícii iba jedna výstava – stála expozícia. V tom čase vyvrcholila inštalácia práce Bienále fantázie (vernisáž 15. 5.), možno preto sa cítil ako votrelec. Druhý člen personálu – dozor má za úlohu iba uviesť návštevníka do výstavných priestorov. V prípade odborného výkladu návštevník musí o to požiadať. Pri vrátnici sa nachádzajú sprievodné letáky o výstavách. Základné informácie o galérii návštevníkom poskytujeme prostredníctvom rôznych bulletinov, sprievodcov a najnovšej knihe o Turčianskej galérii. Pravidelne v regionálnych médiách uverejňujeme aj programy výstav. Určité nedostatky pociťujeme v letákoch umiestnených v hoteloch, čo súvisí s nedostatkom finančných prostriedkov. S informáciami, ktoré sme z tejto návštevy získali, budeme však naďalej pracovať pri skvalitňovaní práce v galérii smerom ku verejnosti," uviedol Ing. Ľubomír Kraľovanský, riaditeľ Turčianskej galérie.

Autor: napísal Lloyd Emmerson, preložila Mira Kováčová © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama