Oslavy 770. výročia založenia obce Rakovo

Autor: Oslavy 770. výročia založenia obce Rakovo
Foto: Oslavy 770. výročia založenia obce Rakovo
Uverejnené: 27. jún 2014

Každý človek má svoje „hniezdo“, ku ktorému ho neustále ťahá niečo magické, niečo neprekonateľné, hniezdo, z ktorého denne odchádza a s radosťou sa doň vracia. Pre nás Rakovčanov je takým „hniezdom“ naša obec, ktorá v roku 2014 slávi 770. výročie prvej písomnej zmienky.

Jubileum je vždy dôvodom na oslavu, na slávnostnú chvíľu, chvíľu na zastavenie a zamyslenie sa, bilanciu - ale aj na premýšľanie o budúcnosti. Výročie obce je sviatkom a dôvodom uvedomiť si  spolupatričnosť k miestu, kde žijeme, k miestu, ktoré sme zdedili a ktoré odkážeme budúcim generáciám. V sobotu 21. júna 2014 sa občania, rodáci, hostia a členovia súborov účinkujúcich v programe sústredili v slávnostnom šate odetom rakovskom parku, aby sa stretli s priateľmi, či známymi, s ktorými sa možno roky nevideli. Do chvíľ naplnených citmi a dojmami vstúpili „susedia“ zo súboru Valčan, ktorí oslavy otvorili piesňou „Dedinôčka“. Po nich všetkých zúčastnených privítala moderátorka podujatia Mgr. Zuzana Kmeťová.

 

Starosta obce Patrik Antal v príhovore poďakoval všetkým tým, ktorí akýmkoľvek spôsobom priložili ruky k dielu, aby sa oslavy mohli úspešne realizovať a tiež významným hosťom, ktorí oslavy podporili svojou osobnou účasťou. Ďalej privítal potomka rodiny Rakovských menom Martin Stephan Christopher Anton Maria Rakovszky de Nagyrákó et Kelemenfalva, ktorému bolo udelené čestné občianstvo Rakova. Program obohatil aj recitátor Ivan Giač, ktorý interpretoval dielo „O rakoch“ azda najvýznamnejšieho rakovského rodáka Martina Rakovského a po ňom v programe vystúpili divadelníci zo Žabokriek, ktorí sa predstavili so scénkou o vzniku obce.

 

Oslavy pokračovali vystúpením hostí – predstavili sa detičky zo Stavbárika a tancovali a spievali aj folklórni nadšenci Oprášené krpce zo Žiliny. Potlesk neutíchal ani vtedy, keď na pódium vystúpili členovia DFS Kalužiar, DĽH Bazalička, či DĽH Fatranček z Martina. Zahanbiť sa nenechali ani Rakovčania. Tanečné číslo predviedol Rakovčan Matúš Rabčan a tanečná skupina SHAKERS z Martina pod vedením Marcely Hrúzovej, v choreografii Adama Kmeťa s názvom „Čávovia z ulice“. Majstrovskou hrou na fujare zaujala družina fujaristov, ale najmä domáci Jaro Jackulík, ktorého iste netreba nikomu z Rakovčanov osobitne predstavovať. No a s tým, čo dokážu na klávesoch, sa predstavili Natálka a Vaneska Antalové.

 

Tento rok však neoslavuje len obec, ale svoje 90. výročie slávi aj Dobrovoľný hasičský zbor Rakovo. Súčasťou osláv obce preto bolo ocenenie miestnych hasičov za ich prácu, požehnanie hasičskej zástavy a krst historickej hasičskej striekačky „Máne“, ktorá bola v roku 1924 pri príležitosti vzniku hasičského zboru zakúpená. Niekedy koncom 70. rokov 20. stor. z Rakova „odišla“, aby sa po mnohých rokoch vrátila naspäť domov, kde jej zašlú slávu opäť obnovili rakovskí majstri a ona sa mohla v plnej kráse predviesť na oslavách obce. Na oslavách bola predstavená a slávnostne uvedená do života aj kniha Ľubomíra Žilu „RAKOVO, PRÍBEH JEDNEJ OBCE“, ktorá bola pokrstená, ako inak, rakmi.

 

V areáli rakovského parku sa stoly prehýbali pod bohatým občerstvením – nechýbali rôzne dobroty a miešané nápoje, či skákací hrad a lietadlo na spestrenie zábavy pre najmenších. Všetci sa zabávali a zvŕtali pri piesňach Ferka Gočalu a hudobnej skupiny SPIRIT, či pri piesňach speváckeho dua FLESH, až kým sa o 22.00 h nepremiestnili k Turcu, kde oslavy vyvrcholili zapálením rekordnej 10,7 m vysokej vatry. A zábava pokračovala až do rána. Súčasťou osláv bola aj výstava „Šikovné ruky občanov Rakova“, ktorá pozostávala z rôznych predmetov zo zbierok miestnych občanov, z výsledkov ich ručnej tvorby, či z výberu tvorby Štúdia turčianskych neprofesionálnych výtvarníkov, ktorí pracujú pri Turčianskom kultúrnom stredisku v Martine. Výstava bola inštalovaná v budove obecného úradu. Pri príprave podujatia obec aktívne spolupracovala s Turčianskym kultúrnym strediskom v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK a podujatie sa uskutočnilo pod záštitou predsedu ŽSK Ing. Juraja Blanára.

 

Autor: Mgr. Monika Ondrušová, foto A. Fabrová, I. Bruk © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama