Literárne múzeum ponúka výnimočné posedenie v kreslách slovenských spisovateľov

Autor: Literárne múzeum ponúka výnimočné posedenie v kreslách slovenských spisovateľov
Foto: Literárne múzeum ponúka výnimočné posedenie v kreslách slovenských spisovateľov
Uverejnené: 06. júl 2014

Počas letných mesiacov na návštevníkov Literárneho múzea Slovenskej národnej knižnice čaká výstava s názvom Z depozitu na svetlo, ktorá prináša výber mobiliárov niekoľkých slovenských spisovateľov a spisovateliek  uplynulého storočia. Expozícia venovaná Čajakovcom, Jozefovi Škultétymu, Jozefovi Cígerovi Hronskému, Maši Haľamovej a Zore Jesenskej má za cieľ priblížiť atmosféru doby, v ktorej tieto významné osobnosti slovenskej literatúry žili a tvorili.

Na poetku a národnú umelkyňu Mašu Haľamovú si zaspomínate v kútiku, ktorý tvoria časti nábytku a knižnice z jej bratislavského bytu, prekladateľku a spisovateľku Zoru Jesenskú pripomína časť jej pracovne s výberom diel. Samostatný kútik výstavnej miestnosti vypĺňa časť pracovne dlhoročného správcu Matice Slovenskej a významného literárneho vedca a jazykovedca Jozefa Škultétyho a nechýbajú ani diela jeho nástupcu na poste matičného správcu - Jozefa Cígera Hronského, ktorému je takisto venovaný osobitý priestor.

Výstavu uzatvára rozsiahly súbor z pozostalosti niekoľkých generácií literárne orientovanej rodiny Čajakovcov. Ukážky salónov prezentujú viac ako sto kusov rôznych artefaktov zo zbierkového fondu Literárneho múzea SNK. Obdivovať môžete historický nábytok, hodiny, lampy, ale aj mnoho malieb, portrétov či vzácnych fotografií. Nechýbajú známe i menej známe knižné tituly spomínaných spisovateľov a spisovateliek, ktoré si môžete vychutnať počas posedenia v ich kreslách či pri dobovej hudbe znejúcej zo starodávneho gramofónu. Výstava potrvá až do 9. augusta 2014.

Autor: Mira Kováčová © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama