Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

V Slovenskom národnom múzeu v Martine vystavujú mäsožravé rastliny z celého sveta

Autor: V Slovenskom národnom múzeu v Martine vystavujú mäsožravé rastliny z celého sveta
Foto: V Slovenskom národnom múzeu v Martine vystavujú mäsožravé rastliny z celého sveta
Uverejnené: 16. júl 2014

V dňoch 17. -20. júla 2014 môžete v priestoroch Etnografického múzea Slovenského národného múzea v Martine obdivovať viac ako 250 druhov mäsožravých rastlín z celého sveta. O výstavu s názvom Mäsožravé rastliny a iné botanické kuriozity sa postarali členovia Slovenskej spoločnosti pestovateľov mäsožravých rastlín (SCPS).

Vystavené rastliny pochádzajú zo súkromných zbierok Ľubomíra Balla a Mareka Delinčáka. Zastúpené sú všetky kontinenty, prevažná časť rastlín však pochádza z Južnej Ameriky, z Afriky a z Austrálie. Oboznámiť sa môžete s mäsožravými rastlinami mierneho aj tropického pásma. Podľa slov dlhoročného pestovateľa Ľubomíra Balla, ktorý sa mäsožravým rastlinám venuje už od roku 1987, základom starostlivosti o takéto rastliny je dažďová alebo destilovaná voda: "Voda z vodovodu mäsožravú rastlinu zabije, pretože obsahuje veľa soli a vápnika. Najlepšie je použiť dažďovú vodu a kvalitný substrát. Ideálna je vysokohorská rašelina. Pokiaľ takúto rastlinu zasadíte do nejakej inej zeminy s obsahom živín, rastlina uhynie. Okrem toho by ste jej mali dopriať čo najviac slnka. Vtedy je predpoklad, že bude prosperovať. Ja mám celoročne vonku takýmto spôsobom zasadených okolo 80 druhov," radí záujemcom o pestovanie "mäsožraviek" Ľubomír Ballo.

Niektoré druhy, ako sú Dionaea muscipula alebo Drosera capensis si môžete na výstave aj zakúpiť. Kúpou rastlinky podporíte ochranu a obnovu lokalít mäsožravých rastlín na Slovensku, o ktorú sa SCPS stará v spolupráci so Štátnou ochranou prírody. Okrem ochranárskych aktivít sa Slovenská spoločnosť pestovateľov mäsožravých rastlín zaoberá aj výstavnou a publikačnou činnosťou. Jej cieľom je šíriť povedomie o týchto zaujímavých rastlinách a budovať komunitu "priateľov" mäsožravých rastlín. Na spoločných stretnutiach si jej členovia vymieňajú dopestované prebytky a delia sa o svoje pestovateľské skúsenosti.

 

Autor: Mira Kováčová, Milena Kiripolská © Autorské práva sú vyhradené

{fcomment lang=sk_SK}


Reklama

príbuzné témy

Reklama