Turčianske Kľačany oslávili 640. výročie prvej písomnej zmienky

Autor: Turčianske Kľačany oslávili 640. výročie prvej písomnej zmienky
Foto: Turčianske Kľačany oslávili 640. výročie prvej písomnej zmienky
Uverejnené: 21. júl 2014

Pri príležitosti 640. výročia prvej písomnej zmienky o obci si v Turčianskych Kľačanoch zaspomínali na významné udalosti ako aj na osobnosti, ktorých pôsobenie bolo s osudmi dediny späté. Prvou písomnou zmienkou o obci je listina uhorského kráľa Ľudovíta Veľkého z Anjou z roku 1374.

Obec patrila v minulosti pod správu révayovského sklabinského panstva a do 15. storočia mala dedičné richtárstvo. Na prelome 15. a 16. storočia prišli do obce Valasi so svojou kultúrou a hospodárením. Medzi významné míľniky v histórii obce patrí založenie školy v roku 1835, vznik dobrovoľného hasičského zboru v roku 1884, zavedenie elektriny v roku 1929 či vybudovanie tamojšieho vodovodu v roku 1938 ako jedného z prvých v Turci. Vznik miestnej telovýchovnej jednoty sa datuje do roku 1927. Do konca päťdesiatych rokov minulého storočia bola obec spojená s okolím len kompou a brodom. Cesta spájajúca Turčianske Kľačany s Lipovcom a s Vrútkami vznikla až po vybudovaní Vážskej kaskády.

 

Kultúrny dom si obyvatelia obce svojpomocne dostavali v roku 1964, po troch rokoch práce. Hasičská zbrojnica, ktorá bola nedávno zrekonštruovaná, pochádza z roku 1969. Pestovateľskú pálenicu a muštáreň postavenú v roku 1989 čaká rekonštrukcia v blízkej budúcnosti. „Oslavy začali športovým futbalovým turnajom – Memoriálom Jána Kľucha. Na hasičskej zbrojnici prebiehal program venovaný 130. výročiu dobrovoľného hasičského zboru, počas ktorého boli ocenení hasiči. V rámci kultúrneho programu vystúpili žiaci základnej školy, Stano Markovič s ľudovou hudbou, spevák Bohuš Figura, spevácky súbor Briezka z Kľačian a na záver Jožka Černý s cimbalovou muzikou.  Pri tejto slávnostnej príležitosti bolo udelené čestné občianstvo Ing. Jozefovi Smešnému a pani Angela Revická, vedúca speváckeho zboru Briezka dostala cenu obce. Bývalých starostov sme si uctili pamätnými medailami,“ priblížil program osláv starosta obce Ing. Miroslav Lamoš.

Turistov a milovníkov prírody láka táto malebná dedinka ležiaca na úpätí južných svahov Malej Fatry najmä dobrým prístupom na fatranské vrcholy. Azda najznámejšou miestnou atrakciou je obľúbená chata na Kľačianskej Magure, nachádzajúca sa vo výške 1115 m.n.m. Ďalším lákadlom je bezpochyby agroturistický komplex a salaš produkujúci výrobky z ovčieho a kozieho mlieka známy ako Turčiansky gazdovský dvor. Spomedzi podujatí, ktoré sa každoročne v obci konajú určite treba spomenúť Memoriál Jána Kľucha vo futbale, Memoriál Miroslava Mažáriho v pretekoch psov obranárov a Memoriál Ivana Hnilicu v mariáši.

 

Autor: Mira Kováčová © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama