Múzeum slovenskej dediny predstavilo prvky kultúry rómskeho etnika

Autor: Múzeum slovenskej dediny predstavilo prvky kultúry rómskeho etnika
Foto: Múzeum slovenskej dediny predstavilo prvky kultúry rómskeho etnika
Uverejnené: 12. august 2014

Podujatie Te prindžaras amen – Spoznajme sa je netradičnou formou prezentácie tradičných prvkov kultúry rómskeho etnika. Uplynulú nedeľu sa v Múzeu slovenskej dediny v Martine konal už jeho 12. ročník. O deň plný temperamentnej hudby a bohatého kultúrneho programu sa postaralo Slovenské národné múzeum a Múzeum kultúry Rómov na Slovensku.

Medzi účinkujúcimi sa v opakovaných vstupoch predviedli rómske folklórne súbory, ľudová hudba i umeleckí rezbári. Nechýbali ukážky prípravy tradičných rómskych jedál, súťaže v speve či tvorivé dielne a hry pre deti. "Každý rok sa snažíme pozývať iné súbory a hudobné telesá, a to profesionálne i neprofesionálne. Tento rok sme sa zamerali na to tradičné, čiže aspekty rómskej kultúry v ich najčistejšej forme. Z Hrochote k nám prišla Ľudová hudba Paľáčovcov. Je to už šiesta generácia, ktorá pokračuje v udržiavaní  hudobnej tradície a prezentácii tradičnej hudby. V prezentácii hudby sú veľmi špecifickí, majú svoj typický hrochotský štýl. V repertoári majú staré rómske piesne, aj ľudové piesne. Rómsky folklórny súbor Romano jílo z Krupiny, ktorý vystupoval, je jeden z najlepších rómskych folklórnych súborov u nás. Dramaturgiu aj kostýmy majú postavené na rómskych tradíciách a témy, ktoré si vyberajú, dokážu prezentovať veľmi prístupným spôsobom. Zaoberajú sa tradíciami Rómov žijúcich na území Slovenska, ale aj v okolitých krajinách, čím sú špecifickí a zaujímaví. Súbor Somnakune čhavore je veľmi mladučký súbor z Martina. Keďže sme ich chceli nejakým spôsobom podporiť, pozvali sme ich na toto podujatie. Naozaj sa snažia a myslím si, že budú napredovať. Okrem toho sa tu dnes prezentovali umeleckí rezbári z Vranova nad Topľou. Tradičné remeslá sa v rómskych komunitách stávajú veľmi ojedinelými a je veľký problém nájsť rómskeho remeselníka, ktorý kontinuálne tvorí, pracuje na sebe, vyvíja sa. Preto sme veľmi radi, že pán Murín a jeho kolega nám dnes prišli predviesť svoje remeslo," predstavila program podujatia Adriana Daneková z Múzea kultúry Rómov na Slovensku.

Spestrením programu bola aj zaujímavá výstava s názvom Podarilo sa, ktorej základom bola rovnomenná publikácia. S jej autorom - Alexandrom Mušinkom mali návštevníci možnosť diskutovať o úspešných projektoch pre Rómov. Okrem toho sa počas dňa premietali dokumentárne filmy s rómskou tematikou. V rámci prezentácie rómskej kuchyne sa pripravovali typické jedlá, medzi ktoré patrí gója či marikľa.

 

Autor: Mira Kováčová, foto Matej Bórik © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama