Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Dožinky v skanzene priniesli ukážky ľudových zvyklostí

Autor: Dožinky v skanzene priniesli ukážky ľudových zvyklostí
Foto: Dožinky v skanzene priniesli ukážky ľudových zvyklostí
Uverejnené: 25. august 2014

O nedeľňajší program dožinkových slávností v Múzeu slovenskej dediny v Martine sa postarala folklórna skupina Limbora z Prečína, ktorá predviedla zvyky z oblasti Rajeckej doliny. V pásme nazvanom "Poďakovanie za úrodu" mali návštevníci možnosť vidieť ukážky kosenia, mlátenia obilia a rôznych tradícií viažucich sa k oslavám úrody. Nechýbali ľudové tance a hudba v podaní harmonikárov z Prečína. Hostia si pochutnávali na tradičnom pečive a chlebe s bylinkami, ako aj na ďalších jedlách pripravených podľa receptov našich predkov.

"Návštevníci  mali možnosť ochutnať špeciality námetovo prispôsobené tomuto podujatiu, čiže jedlá z obilia aj z rôznych netradičných obilnín, ako je napríklad proso, ktoré je jednou z najstarších obilnín ľudstva. Z tejto obilniny sme pripravili prosnú kašu a tiež polievku s prosom. Takisto sme nachystali jedlá z pohánky. Pohánka síce nie je obilnina, aj keď je tam niekedy zaraďovaná, ale v minulosti sa hodne pestovala aj využívala. Ochutnať môžu aj rezance s krupicou, jedlo, ktoré sa v období dožinkových slávností dosť často robievalo. Malo to akoby magický účinok na to, aby aj nasledujúca úroda bola čo najväčšia a aby boli veľké klasy aj na budúci rok," uviedla Jaroslava Ďurdíková zo SNM.

 

Skanzen bol vyzdobený aj typickými dožinkovými vencami

"Dožinkové vence sa robili zvyčajne z posledných a najkrajších kláskov úrody. Zdobili sa či už poľnými kvietkami, kvetmi z krepového papiera alebo nejakými stužkami a zvyčajne v nich boli zastúpené všetky druhy obilnín, ktoré sa pestovali. Na severnom Slovensku to boli hlavne jačmeň, ovos alebo raž, pšenica sa pestovala málo. Dožinkový veniec visel vždy v gazdovstve do Vianoc alebo až do obdobia budúcej úrody a hovorilo sa, že kto osieva novú úrodu, mal by zobrať nejaké zrnká z  dožinkového venca, aby bola úroda zase dobrá. Dožinkový veniec zvyčajne práve na dožinkovej slávnosti odovzdávali ženci, ktorí dokončili žatevné práce, hospodárovi . Ten ich potom počastoval koláčmi a pálenkou, a potom zvykla nasledovať zábava, pretože žatva bola veľmi namáhavá a ťažká práca a bola naozaj veľmi dôležitou súčasťou hospodárskeho roka," dodala Jaroslava Ďurdíková.

Okrem dožinkových tradícií sa návštevníci mohli oboznámiť s technikou tkania plátna a kobercov na krosnách. Dom z Oravského veselého zdobili ukážky rôznych druhov tkanín ako sú konopné či ľanové plátno, s rôznymi vzormi a výšivkami. Pre deti boli určené ukážky tkania koberčekov na malých krosnách.

 

Autor: Matej Bórik © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama