Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Turiec hostil ďalší medzinárodný šampionát leteckých modelárov

Autor: Turiec hostil ďalší medzinárodný šampionát leteckých modelárov
Foto: Turiec hostil ďalší medzinárodný šampionát leteckých modelárov
Uverejnené: 14. júl 2014

Modelárska a letecká federácia so sídlom vo Švajčiarsku tento rok opäť zverila RC MODEL KLUBU MARTIN svoju dôveru pri organizovaní medzinárodnej súťaže v magnetom riadených voľných svahových vetroňoch kategórie F1E . Minulý rok sa martinský organizátori  postarali o Majstrovstvá sveta a tento rok zabezpečovali Majstrovstvá Európy v tej spomínanej kategórii.

Medzinárodné preteky, ktorých sa zúčastnilo približne 120 pilotov z 13 krajín, prebiehali počas uplynulého týždňa na rôznych miestach v okolí Martina. Tento rok je to už druhý medzinárodný šampionát, o ktorého organizáciu sa postaral práve RC MODEL KLUB MARTIN. Diváckej priazni sa tešili aj Majstrovstvá sveta v rádiom riadených modeloch kategórie F3J, ktoré sa konali v júli na letisku v Tomčanoch.

 

"Naša kategória magnetom riadených voľných svahových vetroňov je špecifická v tom, že sa orientujeme podľa smeru vetra a jeho momentálneho prúdenia. Podmienky na kopci musíme mať také, aby bola štartová čiara kolmo na vietor. Musíme štartovať proti vetru, aby let bol čo najideálnejší. Preto sme sa museli počas týždňa viac krát premiestňovať. Jednu súťaž sme odlietali nad Turčianskym Jasenom, medzi Jasenom a Belou a ďalšie tri súťaže sme lietali na Kostolišti, medzi Košťanmi a Príbovcami. Podmienky v našom regióne sú pre tieto modely ideálne, práve preto sme chceli toto podujatie dostať sem do Martina. Máme krásne kopce všade v okolí, orientované na rôzne svetové strany. Keď fúka akýkoľvek vietor, z ktoréhokoľvek smeru, vieme nájsť ten správny kopec, z ktorého môžeme zabezpečiť férové podmienky pre všetkých," uviedol Jakub Drmla, člen organizačného tímu a držiteľ juniorského majstrovského titulu z roku 2010.

Počasie organizátorom príliš neprialo, no podarilo sa odlietať všetky súťažné kolá

"Ako organizátori sme však museli zohľadniť aj minulotýždňové nepriaznivé daždivé počasie a slabú viditeľnosť. V utorok, sme kvôli silnému dažďu nemohli vôbec začať, v stredu sa nám podarilo ráno odlietať dve kolá v pomerne peknom počasí. Mali sme krásny vietor, modely držali smer, lietali ponad kopce, no pred tretím kolom nám začalo silno pršať a ďalšie kolá sme už ani neotvárali. Následne sme lietali vo štvrtok, kedy sme namiesto piatich kôl museli stihnúť osem, takže sme lietali až do západu slnka. Piatok bol rozlúčkový deň, kedy prebehlo aj vyhodnotenie a banket. Okrem toho popri majstrovstvách prebiehali aj sprievodné súťaže svetového pohára," priblížil priebeh podujatia Jakub Drmla.

 

V súťaži ide o to, dosiahnuť maximálny čas letu stanovený v danom kole, čo je zvyčajne 5 minút

"Model v tejto kategórii, nie jeriadený vysielačkou, nemá motor. Riadi ho magnet a funguje akoby na princípe kompasu. V prednej časti modlu je umiestnený magnet na oske, ktorý umožňuje nastavenie smeru. V momente keď model hodíme, už ho nevieme nijak kontrolovať. Gro celého úspechu je dobrá príprava pred samotným vypustením. Musíme si vybrať správny model podľa rýchlosti vetra. Sú rôzne profily, rôzne konštrukčné vyhotovenia. Dôležité jemodel aj správne dovážiť, pretože ak je príliš silný vietor, môže sa stať, že ho odfúkne. Základom je zvoliť správny smer a správne model hodiť," vysvetlil princípy lietania magnetom riadených modelov Jakub Drmla.

 

Prvenstvo v kategórii seniorov získal talian Maurizio Tomazzoni. Majstrovský titul v juniorskej kategórii si odniesol Florian Winker z Nemecka. Slovenský seniorský tím v zložení Ivan Tréger, Ján Šmeringai a Milan Vlaštiak sa v tímovom hodnotení umiestnil na treťom mieste. Kompletné výsledky: http://www.rcmklub.sk/ech-f1e-2014/results-f1e-ech/

Autor: Matej Bórik, foto: Jakub Drmla © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama