Pozvánka: Človek a príroda

Autor: Pozvánka: Človek a príroda
Foto: Pozvánka: Človek a príroda

Vyryžujte si zrnko zlata, spoznajte potvorky z našich potokov a naučte sa podľa spevu rozoznať, čo Vám spieva za humnami. V nedeľu 14. septembra 2014 sa už desiaty raz stretneme pri poznávaní neživej a živej prírody v Múzeu slovenskej dediny. Na podujatie Človek a príroda pozýva Slovenské národné múzeum v Martine – Múzeum Andreja Kmeťa návštevníkov od 10.00 do 16.00 hod.

Neživú prírodu priblíži výučba ryžovania zlata s možnosťou získania certifikátu zlatokopeckého remesla. Popritom bude pre návštevníkov pripravená výstava a prednášky o mineráloch spojené s ich predajom. Živá výstavka Potvory z našich potokov predstavia obyvateľov – bezstavovcov žijúcich v tečúcich vodách našich potokov. Kto to spieva za humnami? je program pre deti i dospelých s ukážkami hlasov vtákov spätých s prácou človeka na vidieku. Odznejú vtáčie spevy typické pre rôzne laznícke oblasti Slovenska. Pre deti sú pripravené doplňovačky a hádanky o vtáčikoch, pre tých najmenších i maľovanie odtlačkami prstov. Pracovníci Správy Národného parku Veľká Fatra budú prednáškami pre záujemcov a panelovou výstavou prezentovať krásy a rozmanitosti tohto pohoria. Návštevníkom priblížia aj zvuky prírody a hlasy zvierat, pohybové a pobytové znaky zvierat a ukážkami predstavia vábenie zvierat.

 

Zamestnanci Národného parku Malá Fatra priblížia významné rastliny a živočíchy formou výstavy Druhy európskeho významu na Slovensku. Návštevníci na nej uvidia dermoplastické preparáty živočíchov a zábavnou formou sa dozvedia o krásach a zaujímavostiach našich deviatich národných parkov. V bloku Príroda všetkými zmyslami si môžu malí aj veľkí vyskúšať pocitovú skrinku, zvukové hrkálky, naučiť sa správne separovať s vláčikom separáčikom, vyrobiť si penaženku z Tetrapack-u či zúčastniť sa iných ekohier. Súkromná farma z Turca bude prezentovať ekologické hospodárenie a chov pôvodného karpatského plemena koní – huculov. Deti sa budú môcť na nich aj previezť. Hlavne detských návštevníkov zaujme výstava hydiny, holubov a králikov.

 

Súčasťou podujatia bude tradičná výstava aktuálne rastúcich húb spojená s hubárskou poradňou a ochutnávkou hubového guláša a hubovníka. Živú prírodu priblíži aj poradenstvo pri využití bylín, spojené s predajom liečivých bylinných zmesí a korení. Negatívne vplyvy rozširovania rastlín budú prezentované prostredníctvom poznávania inváznych rastlín. Na svoje si prídu aj obdivovatelia sukulentov, kaktusov a exotických orchideí, ktoré predstavia súkromní pestovatelia a zároveň poradia pri ich pestovaní. Slovenská spoločnosť pestovateľov mäsožravých rastlín zabezpečí výstavu svojich pokladov. Výstava bude spojená s predajom a pestovateľskou poradňou. Návštevníci si budú môcť zakúpiť výrobky z drôtu a dreva či prírodnú kozmetiku v podobe bylinkových mastí. O 13.30 h. sa v kostole z Rudna bude konať rímskokatolícka svätá omša.

Autor: Mgr. Andrej Bendík, PhD. © Autorské práva sú vyhradené

 


Reklama

príbuzné témy

Reklama