Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Literárny archív Slovenskej národnej knižnice oslávil 60. výročie svojho vzniku

Autor: Literárny archív Slovenskej národnej knižnice oslávil 60. výročie svojho vzniku
Foto: Literárny archív Slovenskej národnej knižnice oslávil 60. výročie svojho vzniku
Uverejnené: 11. september 2014

V utorok 9. septembra 2014 usporiadala Slovenská národná knižnica seminár 60 rokov Literárneho archívu, ktorý bilancoval činnosť literárneho archívu za uplynulé desaťročia. Príspevky súčasných i bývalých pracovníkov archívu a ďalších odborníkov priblížili laickej i odbornej verejnosti fungovanie pracoviska a poukázali na jeho význam.

Literárny archív je zbierkovým pracoviskom, ktorého poslaním je získavať, evidovať, spracovávať, ochraňovať a sprístupňovať rukopisné a fotodokumentačné pamiatky osobností slovenskej kultúry, predovšetkým literatúry a hudby. Jeho počiatky siahajú do roku 1863, kedy bola založená Matica slovenská, ktorá vyvíjala úsilie o záchranu písomných a obrazových pamiatok národného kultúrneho dedičstva. Jeho zbierky obsahujú dokumenty z obdobia od polovice 11. storočia až po súčasnosť. Pod názvom Ústredný literárny archív začalo pracovisko samostatne fungovať v roku 1954.
 

Toto pracovisko vo svojich fondoch uchováva vyše 1,7 milióna archívnych dokumentov, bez výskumu ktorých si nemožno predstaviť komplexné poznanie dejín slovenskej literatúry a kultúry. Vedeckí a odborní pracovníci literárneho archívu sa v uplynulých 60 rokoch v spolupráci so spoločenskovednými ústavmi Slovenskej akadémie vied, s katedrami vysokých škôl, aj s ďalšími inštitúciami významnou mierou zúčastňovali na literárno-historickom výskume dejín našej literatúry a kultúry. Pri 60-tom jubileu si uvedomujeme, aké dlhy máme v sprístupnení fondov Literárneho archívu, z ktorých len necelá polovica zbierok literárnych pozostalostí je podrobne skatalogizovaná. V tejto súvislosti stojí pred nami tiež mimoriadne významná úloha digitalizácie a sprístupnenie zbierok Literárneho archívu vo virtuálnom priestore. Aktivity z tejto oblasti, s ktorými sm e začali v rámci národného projektu Digitálna knižnica a Digitálny archív a záujem, ktorý u širokej verejnosti vzbudili ukazujú, že ide o cestu, ktorá je budúcnosťou literárneho archívu v najbližších rokoch,“ uviedla v príhovore Ing. Katarína Krištofová, PhD., generálna riaditeľka SNK.

Vďaka priaznivému postoju SNK k nákupu archívnych dokumentov sa Literárny archív venuje aktívnej akvizícii a darí sa mu dopĺňať fondy a zbierky, ktoré sa do archívu dostávali v uplynulých rokoch, ale aj získavať nové: „V literárnom archíve sú uložené pozostalosti takých osobností ako boli Hviezdoslav, Kukučín, Hurbanovci, či Štúr. V súčasnosti pribúdajú ďalšie osobné archívy osobností, ktoré v dobe našich archívnych predchodcov boli na vrchole svojich tvorivých síl, napr. literárne fondy Hany Zelinovej, Maše Haľamovej, Ela Šándora, Kláry Jarunkovej, hudobné fondy Júliusa Kowalského, Svetozára Stračinu a mnohé ďalšie. Bohatá je aj akvizícia fotodokumentov, pribúdajú nám pamiatky do zbierky fotodokumnetov osobností, zbierky fotodokumentov miest aj zbierky fotoalbumov. Sporadicky sa objavujú aj archiválie zo staršieho obdobia. Za posledné roky to boli napr. dokumenty Timravy, Jozefa Škultétyho, Ferka Urbánka alebo Martina Kukučína. V súčasnosti sa zameriavame na systematické získavanie osobných a korporatívnych fondov a fotodokumentov s dôrazom na archívy osobností žijúcich v druhej polovici 20 storočia,“ priblížila obsahové zameranie archívu jeho súčasná vedúca, Mgr. Magdaléna Brincková.

Pramenné materiály archívu využívajú študenti, vedeckí a odborní pracovníci z domácich i zahraničných inštitúcií a iní bádatelia pri príprave diplomových prác, monografií, štúdií, článkov, pri príprave výstav, alebo pri tvorbe dokumentárnych filmov. Ročne sa archív venuje v priemere viac ako tisícke bádateľov. Literárny archív poskytuje dokumenty na prezenčné štúdium a ponúka verejnosti informačné, konzultačné a rešeršné služby.
 

Autor: Matej Bórik © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama