Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Pedagogickí pracovníci Strednej odbornej školy obchodu a služieb na prvom Martinskom festivale vína

Autor: Pedagogickí pracovníci Strednej odbornej školy obchodu a služieb na prvom Martinskom festivale vína
Foto: Pedagogickí pracovníci Strednej odbornej školy obchodu a služieb na prvom Martinskom festivale vína
Uverejnené: 15. september 2014

Dňa 12. septembra 2014 sa učitelia odborných predmetov spolu s riaditeľkou Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Martine Ing. Slavomírou Guráňovou zúčastnili 1. ročníka kultúrno - gastronomického podujatia s názvom „Martinský festival vína“, ktorý organizačne zabezpečil manažment hotela Turiec.

Pedagogický zbor tu mal možnosť oboznámiť sa s podmienkami pestovania viničov v rôznych vinohradníckych oblastiach doma i v zahraničí, s novými metódami výroby rôznych druhov vín, s novými značkami vín v súčasnosti ponúkaných na trhu, či s aktuálnymi somelierskými činnosťami súvisiacimi s podávaním jednotlivých druhov vín.

 

Festival nebol iba o prezentácii vín a ich výroby, ale aj o hodnotení ich kvality

Posudzovať ju mohli všetci účastníci podujatia na základe vlastnej senzorickej analýzy. Sprievodným podujatím festivalu bola súťaž o „Najlepšieho sekáča roka“. Moderoval ju známy martinský someliér Andrej Gubány. Išlo o súťaž v netradičnom otváraní šumivého vína. Účastníci festivalu mali možnosť na vlastné oči vidieť otváranie fľaší pomocou šable, katany, noža, valašky, dokonca aj mažiara na bylinky. Profesionálnym someliérom sa podarilo predviesť naozajstné majstrovstvo. Publikum burácalo. Mohutným potleskom a spontánnymi pokrikmi povzbudzovalo každého súťažiaceho. K úžasnej atmosfére, ktorá vznikla počas tejto časti podujatia prispela svojim vystúpením aj naša kolegyňa Ing. Eva Žbirková, učiteľka ekonomiky a geografie cestovného ruchu. Jej sabráž (sekanie fľaše) bola vykonaná vysoko elegantným štýlom, ktorý určite nadlho utkvie v pamäti účastníkov festivalu.

 

No a aký by to bol vínny festival bez chutných pokrmov k dobrému vínku?

O takéto občerstvenie sa vzorne postaral šéfkuchár hotela Turiec Radovan Padej (absolvent našej školy) so svojim tímom. Už len pohľad na precízne upravené prstové pokrmy (finger food) vyvolal v účastníkoch festivalu silné estetické zážitky. Úprimné a milé správanie pracovníkov tohto tímu pri stoloch s občerstvením iba znásobovalo chuť ponúkaných produktov. Prvý martinský festival vína mal pre všetkých zúčastnených nielen odborný, komerčný, ale aj spoločensky význam. S odborníkmi z celého Slovenska zaoberajúcimi sa vinohradníctvom, vinárstvom, či somelierstvom sa mali možnosť stretnúť a konzultovať  významné osobnosti mesta a regiónu, či laická verejnosť milujúca víno  a všetko čo s vínom súvisí. Festival umožnil všetkým jeho účastníkom vytvoriť nové priateľské vzťahy, odborníkom výmenu skúsenosti v oblasti pestovania viniča, výroby a konzumácie vína, obchodníkom zasa položiť základy nových spoluprác. Nám učiteľom odborných predmetov umožnil odzerať niektoré nové  gastronomické trendy, ktoré budeme aplikovať pri výučbe odborných predmetov.

Organizáciu ako aj celý priebeh martinského festivalu vína možno hodnotiť vysoko pozitívne. Manažment hotela Turiec jeho prvým ročníkom nastavil latku pomerne vysoko. Veríme však, že aj úroveň ďalších ročníkov udrží a z festivalu sa mu podarí vytvoriť tradičné populárne podujatie, na ktoré sa bude vždy tešiť široká odborná i laická verejnosť.
 

Autor: PhDr. Peter Huľo, PhD. © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama