Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

V ŽOS-EKO Vrútky zhodnocujú staré vozidlá odstrojovaním

Autor: V ŽOS-EKO Vrútky zhodnocujú staré vozidlá odstrojovaním
Foto: V ŽOS-EKO Vrútky zhodnocujú staré vozidlá odstrojovaním
Uverejnené: 18. september 2014

Opotrebované automobily sa dajú zhodnotiť na jednotlivé suroviny rôznymi spôsobmi. Na Slovensku sa ročne pri spracovaní cca 40 000 vozidiel využívajú dva z nich - odstrojovanie a šrédrovanie. Každý z nich má svoje výhody. Výhodou šrédrovania je, že šréder rozomelie celé auto za pár minút na drobné čiastočky, ktoré sa ďalej vytriedia na jednotlivé suroviny, ako napríklad oceľový šrot, farebné kovy a nekovové časti.

Výhodou klasického rozoberania auta je, že jednotlivé diely sú čistejšie a kompaktnejšie, čo je výhodou pri ich ďalšom spracovaní ako druhotnej suroviny na konečný produkt. Generálna riaditeľka najväčšieho spracovateľa autovrakov v Žilinskom kraji ŽOS-EKO, s. r. o., Vrútky Jana Antošová k tomu poznamenáva: "V ŽOS-EKO Vrútky vozidlá ekologicky rozoberáme. Po príchode auta na autovrakovisko je ako prvé na rade jeho vysušovanie, čo znamená, že staré auto sa najskôr zbaví všetkých tekutín, ako sú olej, brzdová kvapalina, nafta, či benzín, ktoré by mohli predstavovať veľké ekologické riziká, ak by sa nekontrolovane dostali do vody, či pôdy. Následne sa z auta vyberie batéria, ktorá je ďalšou nebezpečnou zložkou, keďže je plná kyseliny. Autovrak sa pri ďalšom odstrojovaní zbavuje pneumatík, skiel, sedadiel a motora. Nakoniec prichádza na rad spracovanie kovovej karosérie. Spolu s motorom je karoséria najcennejšou časťou v procese recyklácie, keďže na trhu je najväčší záujem o železo a hliník. V súčasnosti majú železiarne záujem nie o lisované karosérie, ale už nastrihané na drobné kusy. Jednotlivé suroviny sa potom dodávajú na ďalšie zhodnotenie konečným spracovateľom.

 

Časti vozidiel vo veľmi dobrom stave firma ponúka opravovniam i jednotlivcom ako náhradné súčiastky

Najväčší záujem je o karosárske diely, ktoré sú najčastejšie poškodené pri drobných haváriách, ako sú nárazníky, dvere, zrkadlá a pod. Ceny takýchto dielov sú často symbolické. Recyklátori v súčasnosti vedia využiť takmer všetko, čo sa v aute nachádza. Napríklad zo starých autobatérií vedia vyťažiť olovo, zo starých pneumatík vyrobiť vykurovací olej alebo kvalitné gumové rohože.

Za vytriedené druhotné suroviny sa platí podľa aktuálnych cien na trhu

Aj majitelia starých áut však môžu na nich aj zarobiť. ŽOS-EKO Vrútky im vypláca 30 až 50 eur za vozidlo. Firma navyše príde po staré auto až domov k zákazníkovi a bez poplatku ho odvezie na ďalšie spracovanie. Odvoz zabezpečuje ŽOS-EKO nielen v rámci Žilinského kraja, ale aj s ním susediacich krajov - Trenčianskeho a Banskobystrického. Výška príspevku za autovrak sa vypláca dohodou a závisí na jeho stave a hmotnosti vozidla. Podmienkou, v súlade so zákonom, je najmenej 95 percentná celistvosť vozidla.

 

Staré automobily spracovávané v ŽOS-EKO Vrútky majú priemernú hmotnosť vyše tisíc kg

Z jedného priemerného auta tak vo Vrútkach vedia získať cca 700 kg železa, 80 kg neželezných kovov, viac ako 100 kg plastov, viac ako 25 kg gumových častí, vyše 20 kg textilu a vyše 30 kg špeciálneho lepeného skla. V ŽOS-EKO je najčastejšie zošrotovaným starým autom Škoda Favorit, za ním nasleduje Škoda 120, ďalšie škodovky a po nich lady. Tieto značky tvoria až polovicu spracovaných autovrakov. Medzi spracovanými starými autami sú aj trabanty, wartburgy, fiaty a ostatné značky obľúbené  a dostupné za čias socializmu.

 

V roku 2013 v ŽOS-EKO ekologicky spracovali 707 opotrebovaných vozidiel a od získania autorizácie v roku 2005, za posledných 9 rokov, to bolo spolu 10 208 opotrebovaných osobných a nákladných vozidiel. ŽOS – EKO, s. r. o., Vrútky patrí k významných spracovateľom opotrebovaných vozidiel na Slovensku a zároveň je aj významným recyklátorom v oblasti zberu a skladovania odpadových olejov. Zároveň patrí k dvom najvýznamnejším spracovateľom batérií  a akumulátorov v SR, keď sa špecializuje predovšetkým na zber a likvidáciu nikel - kadmiových (Ni-Cd) akumulátorov a batérií. Firma má vytvorený komplexný systém zberu opotrebovaných alkalických batérií a akumulátorov.

Autor: PAPER LIFE © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama