Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Na konferencii CASLIN 2014 upozornila prezidentka IFLA na kľúčové trendy v budúcnosti knižníc

Autor: Na konferencii CASLIN 2014 upozornila prezidentka IFLA na kľúčové trendy v budúcnosti knižníc
Foto: Na konferencii CASLIN 2014 upozornila prezidentka IFLA na kľúčové trendy v budúcnosti knižníc
Uverejnené: 18. september 2014

Jubilejný 20. ročník medzinárodného seminára knižníc CASLIN 2014, ktorý sa tento raz koná pod gesciou Slovenskej národnej knižnice (SNK) v kaštieli Chateau Appony v Oponiciach, otvorila prezidentka Medzinárodnej federácie knižničných asociácií a inštitúcií (IFLA) Sinikka Sipilä z Fínska. CASLIN je významné odborné podujatie zamerané na problematiku knižničnej a informačnej vedy. Každý rok sa ho zúčastňujú renomovaní odborníci zo Slovenska, Čiech a zahraničia.

Mimoriadne ma teší, že prezidentka federácie IFLA pani Sinikka Sipilä prijala moje pozvanie a seminár otvorila výbornou prednáškou. Predstavila päť dominantných trendov, ktoré IFLA identifikovala ako nosné pre knižnice vo svete. Neustály rozvoj informačných technológií a ich stúpajúci podiel na živote spoločnosti je pre knižnice veľkou výzvou ako charakterizovať svoje úlohy nielen teraz, ale aj v budúcnosti. Mať tu takéhoto hosťa je výnimočný moment, keďže IFLA je vedúcou  asociáciou knižničných organizácií vo svete a určuje štandardy a trendy pre knižnice sveta,“ informovala generálna riaditeľka SNK Katarína Krištofová.

 

IFLA združuje viac ako 1 600 zástupcov z vyše 150 krajín a medzi jej členmi nechýba ani Slovenská národná knižnica. Prezidentka Sinikka Sipilä predstavila počas svojho funkčného obdobia svoju hlavnú tému – silné knižnice, silné spoločnosti. „Pevne verím, že knižnice majú vplyv na spoločnosť tým, že podporujú rovnaké príležitosti pre všetkých na celoživotné vzdelávanie, výskum, inovácie, kultúru a rekreáciu. Predstavené top trendy ovplyvnené novými technológiami menia informačné prostredie, teda zákonite aj knižnice. Veľmi sa teším, že som na Slovensku a práve na podujatí CASLIN môžeme spoločne diskutovať o budúcnosti a smerovaní knižníc, reálnych prínosoch, no aj odvrátenej strane online vzdelávania, ochrany, dostupnosti či voľnosti dát,“  uviedla prezidentka IFLA S. Sipilä.

 

Počas posledných dvadsiatich rokov došlo v knihovníctve k radikálnym zmenám. Nová generácia seminárov CASLIN si kladie za cieľ otvárať diskusie k vymedzeniu kľúčových problémov, identifikácii ich možných riešení a nakoniec k výslednej konštrukcii štyroch konkrétne predstavených modelov. „Ani jubilejný CASLIN 2014 nie je výnimkou. Účastníkom sme pripravili témy, ktoré dnes potrebujú knižnice veľmi akútne riešiť, a to: manažment ľudských zdrojov v knižniciach, kooperatívna katalogizácia – užitočný súborný katalóg, knižnice pre digital natives a e-knihy v knižniciach. Verím, že CASLIN 2014 prinesie mnoho podnetných nápadov a konštruktívnych riešení,“ uzavrela K. Krištofová. 

Iniciátorom a garantom projektu medzinárodného seminára knižníc CASLIN sa stal pred 20. rokmi profesor Andrew Lass. Dnes, po dvoch dekádach, vidí najväčšiu premenu knižníc v ich podobe nových, presýtených knižničných informačných systémoch. „Táto myšlienka sa nám zdala pred dvoma desaťročiami fantastická, dnes je úplne bežnou realitou. Preto v súčasnosti vidíme potrebu riešiť iné otázky, a to vnútorné fungovanie knižníc a nastavenie efektívnych procesov riadenia. Som presvedčený, že diskusia aj počas tohto ročníka prinesie na jednotlivé témy podnetné riešenia, pretože to je cieľom,“ doplnil A. Lass.

Hlavným organizátorom medzinárodného seminára CASLIN 2014 v trvaní 16. – 20. septembra je Slovenská národná knižnica spolu s partnermi z Českej republiky a USA. SNK je národnou knižnicou Slovenska, ktorej súčasťou sú dve literárne múzeá v Martine a Brodzanoch. Vo fonde knižnice je spolu 5 mil. dokumentov, z toho v archíve je 1,7 mil. jednotiek. V priestoroch kaštieľa Chateau Appony v Oponiciach, kde sa podujatie koná, je umiestnená vzácna historická knižnica patriaca SNK.

Autor: Mgr. Zuzana Stančíková, PhD., foto archív SNK a Lukáš Buzek © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama