Marek Harčarik: stojí za to ísť za svojim cieľom

Autor: Marek Harčarik: stojí za to ísť za svojim cieľom
Foto: Marek Harčarik: stojí za to ísť za svojim cieľom
Uverejnené: 24. september 2014

Stredoškolská učiteľka Ing. Eva Žbirková zorganizovala dňa 22. septembra 2014 pre študentov strednej odbornej školy obchodu a služieb v Martine besedu so známym cyklistom ultramaratóncom Marekom Harčarikom, rodákom z Trstenej.

Marekova výnimočnosť je v tom, že si nezvolil cestu obyčajnej cyklistiky, zapáčila sa mu ultracyklistika. Marek Harčarik predstavuje "vyšší level cyklistiky", je to extrémny ultracyklista, ktorý dokázal na jeden záťah prejsť neuveriteľných 1 205 km. Stačilo mu na to menej ako 48 hodín a navyše skončil na skvelom 4. mieste. Cyklistické preteky, ktoré Marek absolvoval v Slovinsku bez spánku a bez prestávok v roku 2014 patria medzi najťažšie v Európe. Na trase musel prekonať 14 000 výškových metrov a ako sa sám počas besedy vyjadril je to ako keby ste išli stále do kopca. Marek si tak musel siahnuť až na dno svojich psychických síl. Podarilo sa mu prekonať samého seba.

 

Študentom ukázal, že každý môže prekonať svoje osobné limity

Marek zaujal všetkých prítomných svojou bezprostrednosťou, pútavým rozprávaním a premietnutím krátkeho dokumentárneho filmu, ktorého autorom je známy filmár Rasťo Hatiar. Marekova najbližšia méta je zúčastniť sa najťažšieho ultracyklistického preteku na svete, ktorý vedie naprieč USA a meria 4 800 km. Nevyhnutne však potrebuje k tomu 40 000€. Okrem zaujímavého rozprávania vysvetlil študentom, že tento najnáročnejší pretek je predovšetkým o psychike, vytrvalosti a pevnej vôli, tiež nekonečných hodín tréningu. Vzhľadom k tomu, že Marek pracuje na tri smeny v trnavskej automobilke, voľného času mu zostáva len veľmi málo. Na záver besedy kládli študenti Marekovi otázky ohľadom organizácie a priebehu pretekov, spôsobu stravovania, cyklistickému vybaveniu, tréningovým možnostiam.

Účelom besedy bolo priblížiť študentom atmosféru pretekov a podnietiť ich k tomu, aby v živote vždy išli za svojim cieľom. Životným krédom vytrvalostného cyklistu je mať cieľ a ísť za ním. Marek svojim osobitým prístupom, skromnosťou a vystupovaním zapôsobil na študentov našej školy. Svojim osobným príkladom im naznačil, že keď niekto niečo veľmi chce, má pevnú vôľu a vytrvalosť, tak to aj dosiahne.

 

Autor: Ing. Eva Žbirková © Autorské práva sú vyhradené 


Reklama

príbuzné témy

Reklama