Barmanská juniorská súťaž MONIN CUP 2014

Autor: Barmanská juniorská súťaž MONIN CUP 2014
Foto: Barmanská juniorská súťaž MONIN CUP 2014
Uverejnené: 25. september 2014

Dňa 19. septembra 2014 sa v Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Martine uskutočnil 2. ročník barmanskej súťaže pod názvom "MONIN CUP 2014". Súťaž sa konala pod záštitou Slovenskej barmanskej asociácie. Hlavným sponzorom bola spoločnosť Rudolf Jelínek Slovakia s.r.o.

Súťaže sa zúčastnili študenti zo 6 stredných odborných škôl z celého Slovenska. Jednotliví súťažiaci si merali sily v príprave 5 porcií nealkoholických nápojov a 5 fancy nápojov. Súťaž bola náročná nielen v samotnej predpríprave, ale aj v priamom prevedení.  Pri navrhovaní nápojov bolo potrebné dodržať stanovené kritéria. Povinnou zložkou bolo použitie sponzorských sirupov a  likérov firmy Monin, vodky Puschkin clear a predpísaný počet ingrediencií.

 

Samotné súťažné miešanie kokteilov museli žiaci zvládnuť v časovom limite 12 minút tak, aby správne technicky aj esteticky zhotovili týchto desať nápojov. Súťažiaci predviedli viacero techník prípravy, prítomné publikum malo možnosť vidieť a ochutnať množstvo nápaditých a krásne farebne zladených drinkov. Žiaci vďaka svojim odborným pedagógom preukázali takmer profesionálne zručnosti a veľkú dávku fantázie a kreativity, ktorú spodobili vo svojich drinkoch. Celú súťaž spestrili aj mladí barmani, ktorí predviedli náročnú fleer techniku. Vzduchom lietali šejkre aj fľaše. Výsledkom ich snaženia bola ukážka pripravenej choreografie bez technických chýb, namiešaný drink podľa pravidiel a v stanovenom časovom limite. Víťaz však mohol byť len jeden.

 

Strednú odbornú školu obchodu a služieb v Martine reprezentovali žiaci hotelovej akadémie, Júlia Olejčeková a Jakub Fedák pod odborným vedením Mgr. Jany Karkušovej. S potešením môžeme oznámiť, že prvenstvo ostalo na škole. Júlia Olejčeková postúpila medzi najlepších barmanov Európy a bude školu a naše mesto reprezentovať na súťaži "Európsky talent 2014vo Francúzsku. My jej srdečne blahoželáme a držíme palce k ďalšiemu úspechu na európskej pôde. Druhé miesto si vybojovala žiačka zo SOŠ obchodu a služieb Dolný Kubín Lucia Hudecová  a tretie miesto obhájila Dominika Machová zo SOŠ obchodu a služieb Topoľčany. Poďakovanie patrí aj vedeniu školy za ústretovosť pri organizácii tejto súťaže, kolektívu majstrov odbornej výchovy a všetkým zainteresovaným, ktorí prispeli k zdarnému priebehu akcie.
Už teraz sa tešíme na budúci 3. ročník MONIN CUP 2015 a na nové talenty našej školy.

Autor: Mgr. Jana Karkušová © Autorské práva sú vyhradené 


Reklama

príbuzné témy

Reklama