Cenu Martina Benku za rok 2013 si odniesli dvaja laureáti

Autor: Cenu Martina Benku za rok 2013 si odniesli dvaja laureáti
Foto: Cenu Martina Benku za rok 2013 si odniesli dvaja laureáti
Uverejnené: 28. september 2014

Vo štvrtok 25. septembra sa v priestoroch Múzea Martina Benku pri príležitosti 126. výročia maliarovho narodenia konala spomienková slávnosť, ktorá bola už tradične spojená s odovzdávaním Ceny Martina Benku.  Cena určená začínajúcim i etablovaným výtvarným umelcom a teoretikom umenia, ktorí svojou tvorbou obohatili slovenskú kultúru, bola udelená už po tridsiaty deviaty raz.

Ocenenie za rok 2013 získal absolvent výtvarnej školy Pavol Truben za veľmi dobré výsledky dosiahnuté počas štúdia a absolventka dejín umenia Renáta Lenharčíková si prevzala cenu za svoju diplomovú prácu, v ktorej sa venovala životu a dielu Jaroslava Augustu. „Teší ma, že priazeň a záujem verejnosti o dielo Martina Benku za tie roky neutíchla. Dnes, keď máme len dvoch laureátov sa môže zdať, že snáď Benka upadá, alebo že už nie je taký atraktívny. Ja si ale myslím, že je to len prechodná situácia. Komercionalizácia a hektický spôsob života vedú k tomu,  že mnohé veci, ktoré sme kedysi preferovali, sa odsúvajú do úzadia. No myslím si, že v podvedomí národného cítenia stále zostávajú. Hodnoty a cena toho, čo Martin Benka vo svojom diele zanechal, zostávajú kdesi v nás fixované a ten odkaz nesieme so sebou,“ uviedol v príhovore Milan Rašla, predseda Komisie pre Správu pozostalosti Martina Benku.

 

Podujatie doprevádzané hudbou sa nieslo v komornom duchu a umožnilo prítomným naplno si vychutnať Benkov odkaz. V autentickom prostredí domu, v ktorom maliar strávil posledné roky svojho života, a ktorý dýcha jeho osobnosťou, možno obdivovať nielen jeho obrazy, ale aj hodnotné zbierky ľudovo umeleckých predmetov či diela jeho výtvarných kolegov. Slávnosť pokračovala na Národnom cintoríne položením venca na umelcov hrob a symbolickým poďakovaním za hodnoty, ktoré Benka do slovenskej kultúry vniesol.

Autor: Matej Bórik © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama