Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Braňo Jobus: Plniť si sny je moje hobby

Autor: Braňo Jobus: Plniť si sny je moje hobby
Foto: Braňo Jobus: Plniť si sny je moje hobby
Uverejnené: 30. september 2014

Uplynulý týždeň zavítal do Turčianskej knižnice autor obľúbených detských príbehov, nekonvenčný slovenský hudobník, skladateľ a spisovateľ Braňo Jobus. S jemu vlastnou dávkou humoru a recesie porozprával o svojej tvorbe a pobavil aj netradičnými hudobnými vsuvkami.

Braňo Jobus, známy z hudobných zoskupení Karpatské chrbáty, Vrbovskí víťazi, či Abusus, debutoval ako spisovateľ knihou Láskavé rozprávky v roku 2006. Medzi jeho ďalšie literárne počiny patria  Zázračné rozprávky, Muflón Ancijáš a jeho spanilá jazda či  dielko Ako Muflón Ancijáš cestoval na západ. Ako Braňo sám hovorí, jeho knihy nie sú určené len deťom, ale i dospelým, ktorých neprestáva fascinovať svet fantázie.

 

Martinčanom predstavil aj svoje najnovšie tituly Ja nič, ja muzikant a Ako muflón anciáš svoj sľub dodržal

Knižka Ja nič, ja muzikant je o červotočovi Chrumovi, ktorý sa zavrtáva do hudobných nástrojov a zažíva v nich rôzne príhody – dostane sa na festival, do hudobného orchestra či do organu v kostole. V príbehu Ako muflón anciáš svoj sľub dodržal nejazdí Anciáš kamiónom po svete a Európe, ako to bolo v predošlej knižke, ale plní špeciálnu misiu doma na Slovensku. Roznáša nedoručené zásileky rozličným adresátom na Škode 1203. Na svojich potulkách sa samozrejme zastaví aj v Martine: "Martinské divadlo si určite zaslúži, aby bolo v rozprávkovej knižke, lebo práve ľudia z tohto divadla boli prví, ktorí nabrali odvahu niečo z mojich príbehov spracovať. Preto mám tak strašne rád Martin. Keď sa ma opýtali, či môžu na základe mojich kníh spraviť hru, bol som nadšený. Pre mňa, ako dlhoročného skladateľa nekomerčných piesní bez spätnej väzby to bolo prvý krát v živote, kedy som si bezpracne užil fantastický zážitok. Keď ma oslovili, že by som mohol urobiť hudbu a nejaké texty, tak som samozrejme súhlasil," zaspomínal Braňo na začiatky úspešnej spolupráce so Slovenským komorným divadlom.

Braňova fantázia a predstavivosť nikdy nespia

Inšpiráciu pre svoje príbehy plné zábavných postavičiek čerpá na cestách, ale aj v nevšedných drobnostiach každodenného života. Knihy píše výhradne na posvätnom mieste vo svojom milovanom domčeku: "Keď idem robiť CD alebo knihu, nemám o tom žiadne pochybnosti, lebo sa do toho úplne celý vložím. Bavím sa na tom, vymýšľanie milujem a sú to pre mňa vždy dni sviatočné. Nie je to pre mňa práca. Zakaždým sa na to strašne teším. Najhoršie je pre mňa čítanie upravenej verzie po tetách korektorkách. Ja už som to raz prežil, vyžmýkal som si tam srdce a mne ako hudobníkovi tam každá jedna vetička musí hrať, rezonovať mi v uchu. Nikdy tie texty necibrím, nehrám sa s tým, práve naopak, dávam do nich pocit, ktorý prežívam v ten moment. Takže keď nedajbože niečo doplnia, každé slovko, ktoré som tam nedal ja ma zabolí," priblížil Braňo svoje tvorivé okamihy. Keďže Braňo pred nedávnom opustil svoje dlhoročné civilné zamestnanie v atómovej elektrárni, všetok svoj neutíchajúci potenciál momentálne venuje tvorbe a vystupovaniu. Je sa na čo tešiť! Jeho najbližšia knižka bude venovaná snom a nebude v nej vraj chýbať ani fitnescentrum, v ktorom sa sny plnia ako na bežiacom páse.

Autor: Matej Bórik © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama