Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Evanjelická spojená škola pije zdravú vodu z Turca

Autor: Evanjelická spojená škola pije zdravú vodu z Turca
Foto: Evanjelická spojená škola pije zdravú vodu z Turca
Uverejnené: 04. október 2014

V týždni od 22. do 26.9 sa žiaci a študenti Evanjelickej spojenej školy zúčastnili poznávacieho projektu Napime sa z Turčianskych prameňov. V spolupráci s Nadáciou Zdravá Turčianska záhradka sa priamo pri prameni Lazce, ktorý zásobuje pitnou vodou 70 tisíc obyvateľov okresu Martin, dozvedeli nielen viac informácií o najvýdatnejšom prameni pitnej vody v celom Turci, ale sa mohli priamo z neho napiť, a zažiť množstvo zábavných a vzdelávacích aktivít.

Každý deň sa štyri triedy dopravili autobusom ku vodnej elektrárni v Necpaloch, odkiaľ sa spolu s triednymi učiteľmi a učiteľkami vydali na pochod hore Necpalskou dolinou ku prameňu Lazce. Cestou im gymnazisti pripravili animátorský program, a tak boli základniari poriadne preskúšaní o svojich vedomostiach o vode. Gymnazisti pripravili aj malé chemické a fyzikálne pokusy s vodou, ako aj športové aktivity a hry zručnosti.

 

Po príchode na prameň čakalo žiakov chutné občerstvenie z prírodných zdrojov Turčianskej záhradky – Mošovská vianočka, pravý turčiansky bylinný čaj, lokálne syrové produkty a čerstvé ovocie. Zamestnanci Turvodu nám ukázali vodný prameň a vysvetlili, ako sa voda dostáva od prameňa až k našim kohútikom. Žiaci sa zabavili aj s maskotom Turvoďáčikom a s chuťou sa napili z pramenistej Necpalskej vody, ktorá svojimi vlastnosťami spĺňa aj prísne hygienické štandardy pre dojčenskú vodu. Bohatý sprievodný program pripravil pre žiakov aj inštruktor kurzov prežitia vo voľnej prírode, ktorý nám ukázal, ako sa aj v chladnom počasí udržať v teple, ako bezpečne založiť oheň v prírode a ako vyčistiť znečistenú vodu. Záchranári z horskej služby žiakom vysvetlili zásady bezpečnosti pri turistike a názorne nám ukázali svoju prácu pri pomoci zraneným. Niektorých dobrovoľníkov aj ukážkovo ošetrili a na lanách v nosidlách prepravili do bezpečia.

A ako sa táto netradičná exkurzia páčila samotným žiakom? Štvrták Miško nám povedal: „Najviac sa mi páčil kurz prežitia vo voľnej prírode, kde nám ukázali, ako sa aj v chladnom počasí udržať v teple, bezpečne založiť oheň v prírode, či vyčistiť znečistenú vodu.“ Ďalším dôkazom o vysoko nadštandardnej úrovni enviromentálneho programu školy je nominácia jej učiteľa Mgr.Dušan Haška ako jedného z piatich finalistov celoslovenskej ceny za environmentálnu výchovu Živel.

Autor: DH, foto: Mgr. Tomáš Gulan © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama