Keď sa zima opýta

Autor: Keď sa zima opýta
Foto: Keď sa zima opýta

Chcete vedieť, ako si urobiť zásoby na zimu? S prácami, ktoré naši predkovia vykonávali na jeseň, Vás zoznámi podujatie Keď sa zima opýta. Jedna z najvoňavejších programových nedieľ v Múzeu slovenskej dediny sa uskutoční 12. októbra 2014 od 10.00 do 16.00 hodiny.

Pracovné činnosti, ktoré súviseli so zásobením rodiny na zimné obdobie, predstavia v martinskom skanzene členovia Folklórneho súboru Drotár z Dlhého Poľa a Folklórnej skupiny z Podhradia. Rezanie a tlačenie kapusty, krájanie jabĺčok na sušenie, príprava šípok na čaj či pučenie fazule boli bežnou zručnosťou, pretože tieto potraviny tvorili v minulosti dôležitú časť jedálneho lístka našich predkov. Ak sa rozhodnete stráviť druhú októbrovú nedeľu v Múzeu slovenskej dediny, areálom vás bude sprevádzať vôňa pečených zemiakov. Môžete ochutnať nielen špeciality z nich, ako napríklad zemiaky pečené v pahrebe, posúchy, podlesníky alebo lokše, ale aj jedlá z pohánky a kapusty. V jedení zemiakovej baby si dokonca budete môcť zmerať sily s ostatnými návštevníkmi. Ochutnáte aj čaje z byliniek pestovaných v našich záhradkách.

V kováčskej vyhni si pozriete prácu kováča pri podkúvaní koňa či pri oprave kovových častí hospodárskeho náradia. Pripravené budú aj ukážky štiepania dreva, strúhania šindľa či tkania plátna a kobercov. Pre najmenších sú prichystané tvorivé dielne. V nich si deti môžu vyskúšať tkanie, vyrobiť si zemiakové pečiatky, figúrky z makovíc a gaštanov alebo voňavé vrecúška naplnené bylinkami. Počas programu od 10.00 do 16.00 bude hrať ľudová hudba Skupinka z Martina. O 13.30 h sa v kostole z Rudna bude konať r. k. sv. omša.

 

Autor: SNM © Autorské práva sú vyhradené

 


Reklama

príbuzné témy

Reklama