Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Cesty turčianskych olejkárov

Autor: Cesty turčianskych olejkárov
Foto: Cesty turčianskych olejkárov
Uverejnené: 16. október 2014

V dňoch 7. a 8. októbra 2014 sa vo vybraných „olejkárskych“ obciach regiónu Turiec – Valča, Kláštor pod Znievom a Blatnica - uskutočnil cyklus tvorivých dielní spojených s prezentáciou na tému: TRAKTY – Cesty turčianskych olejkárov. Cieľom rovnomenného projektu, ktorý podporilo Ministerstvo kultúry SR a Žilinský samosprávny kraj a pripravilo Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK, bolo pripomenúť a priblížiť žiakom základných škôl tému olejkárov – ako súčasť našej stále živej histórie.

Časť programu bola venovaná prezentácii, ktorá účastníkom ozrejmila, že turčianske olejkárstvo bolo založené jezuitmi v Kláštore pod Znievom, odtiaľ sa rozšírilo do okolitých obcí a následne do celého Turca. Pokračovalo sa zaujímavosťami o olejkárskych cestách, ktoré smerovali dokonca až na Sibír, ale aj o  tajnej reči olejkárov, ktorú používali s cieľom utajiť  prísady svojich mastí a olejov.

 

Lektorom cyklu tvorivých dielní bol Mgr. Igor Válek - publicista, literárny vedec a redaktor, ktorý vzbudil záujem všetkých zúčastnených. Tí reagovali na jeho otázky a využili aj možnosť naučiť sa pár slov v „olejkárčine“. A len tak pre zaujímavosť – viete, čo je to „trakta“? Prezradíme, že „trakta“ znamená: cesta.

 

Záver programu bol venovaný pripomenutiu súťaže, určenej pre žiakov základných škôl z vybraných obcí Turca, ktorí môžu zdokumentovať vo forme výtvarných a literárnych prác olejkárske domy, ďaleké cesty olejkárov, či príbeh olejkára pochádzajúceho z ich obce. Výsledky súťaže budú vyhlásené v rámci záverečného hudobno-dramatického programu, ktorý sa uskutoční 11. novembra 2014 o 10.00 h v Kultúrnom dome vo Valči.

 

Autor: Mgr. Monika Ondrušová, foto: TKS © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama