Odhalili pamätnú tabulu Dr. Ivanovi Rakovskému

Autor: Odhalili pamätnú tabulu Dr. Ivanovi Rakovskému
Foto: Odhalili pamätnú tabulu Dr. Ivanovi Rakovskému
Uverejnené: 26. október 2014

Dňa 30.9.2014 v Budapešti na Margitinom ostrove o 10.00 hod sa uskutočnilo slávnostné odhalenie pamätnej tabule Dr. Ivanovi Rakovskému (Rakovszkému), ktorého korene siahajú do malej obce Rakovo v Turčianskej záhradke. Rod Rakovských patril k najvýznamnejším šľachtickým  rodom Turčianskej stolice. Rodina Rakovská pochádzala v ženskej línii z pôvodných zemanov z Rakova a v mužskej línii zo zemanov z Jasena.

Podujatie sa konalo pod záštitou László Kover, predsedu maďarského Národného zhromaždenia. Za obec Rakovo sa akcie zúčastnil starosta obce Patrik Antal, zástupca starostu obce Júlia Ďuricová, kronikárka obce Viera Kršková a autor monografie o obci Rakovo Ľubomír Žila. Zástupca primátora Budapešte a členovia rodiny Rakovských sa osobne stretli aj so starostom obce Patrikom Antalom a zástupcami obce.

 

Ako sa píše v obecnej kronike, keď prišiel Dr. Ivan Rakovský do Rakova, na miestnej železničnej stanici (NagyRáko-Pribóc) zastavil rýchlik. Dr.Rakovský mal k dispozícii samostatný železničný vagón, ktorý bol od rýchlika odpojený a stával potom počas jeho prítomnosti v Rakove na železničnej stanici zvyčajne počas celého leta. Dr. Ivan Rakovský sa narodil 5.2.1885 v Budapešti. Bol maďarský politik, minister vnútra,  minister náboženstva a vzdelania (podpredseda vlády a de facto). Pôsobil aj ako prezident župného výboru Červeného kríža v Turčianskom Svätom Martine.

 

Pietne miesto umiestnenia pamätníka nebolo zvolené náhodne. Dr.Rakovský sa ako predseda metropolitnej rady verejných prác zaslúžil o vybudovanie oddychovej zóny na Margitinom ostrove, ako aj o vybudovanie národného športového bazéna a lodenice. V posledných rokoch prebiehala komplexná renovácia a rekonštrukcia Margitinho ostrova čím, sa dôstojne pokračuje v tom, čo Dr.Rakovský začal. Po roku 1951 bol vtedajšou politickou garnitúrou stiahnutý z politického a verejného života. Zomrel 9.9.1960 v Jászapati ako 75 ročný.

 

Autor: RR © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama