Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Európska noc výskumníkov predstavila najnovšie objavy zo sveta vedy

Autor: Európska noc výskumníkov predstavila najnovšie objavy zo sveta vedy
Foto: Európska noc výskumníkov predstavila najnovšie objavy zo sveta vedy
Uverejnené: 29. október 2014

Koncom septembra sa v žilinskom Auparku konal Festival vedy – Európska noc výskumníkov 2014, o ktorého odbornú prípravu sa postarali vedeckí pracovníci zo Žilinskej univerzity v Žiline a z Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine (JLF UK). Festival, ktorý sa tento rok niesol v duchu motta „Veda je dobrodružstvo“ ponúkol vo viac ako 25 stánkoch množstvo pútavých tém a ukážok vedeckých činností.

Festival vedy organizovaný Slovenskou organizáciou pre výskumné a vývojové aktivity, o. z. – SOVVA  je súčasťou celej vlny akcií, ktoré sa v ten istý deň konali aj v ďalších 33 krajinách a vo viac ako 360 mestách Európy. Noc výskumníkov je jedinečným stretnutím vedcov, ktorí vykročia z laboratórií na pôdu miest a nákupných centier s cieľom oboznámiť deti, študentov a širokú laickú verejnosť so slovenskými vedcami, výskumníkmi a s výsledkami ich práce.

 

Nadšenci z radov laickej verejnosti sa mohli oboznámiť s cestou s elektromobilmi do minulosti, súčasnosti a budúcnosti,  prenikli do výskumu mikrosveta, technológií, či priemyselnej robotiky. Záujemcovia o vedu sa mali možnosť zoznámiť aj s najnovšími objavmi vo výskume nanotechnológií. So zaujímavými témami z oblasti zdravotníctva obohatila podujatie Jesseniova lekárska fakulta v rámci prezentácií Alergie pod drobnohľadom a Tajomstvá prvej pomoci.

 

Vedeckí pracovníci z JLF UK oboznámili návštevníkov so základnými druhmi alergií, so zásadami poskytovania prvej pomoci pri anafylaktickej reakcii aj so základnými funkciami dýchacích ciest: "V svetelnom mikroskope mohli návštevníci sledovať bunky imunitného systému v krvnom nátere - najmä eozinofily a alveolárne makrofágy a ich počty pri alergickom zápale. Ako jedna z možností diagnostiky alergického zápalu v dýchacích cestách im bola predstavená metodika monitorovania vydychovaného a nazálneho oxidu dusnatého, ktorú si zároveň mali možnosť vyskúšať. Na schéme demonštrujúcej alergickú rinitídu a alergickú astmu im boli popísané základné funkcie dýchacích ciest a mali tiež možnosť si vyskúšať vyšetrenie výdychu s prietokomerom, či spirometrické vyšetrenie" priblížila aktivity Mgr. Martina Antošová, PhD., MBA z Jesseniovej lekárskej fakulty UK v Martine.

 

Návštevníci  stánku zameraného na poskytnutie prvej pomoci mali možnosť vyskúšať si kardiopulmonálnu resuscitáciu detí aj dospelých a prvú pomoc pri dusení sa cudzím telesom: "Tieto stavy sú u nás časté a  bez poskytnutia prvej pomoci do príchodu záchrannej zdravotnej služby vedú k zbytočnému trvalému poškodeniu zdravia alebo až k úmrtiam. Návštevníci si mohli vyskúšať najnovšie doporučené postupy prvej pomoci na simulátoroch využívaných k výučbe študentov na Jesseniovej lekárskej fakulte. Aby mohli návštevníci lepšie pochopiť zmysel poskytnutia prvej pomoci pri týchto situáciách mali k dispozícii EEG prístroj zaznamenávajúci a zobrazujúci mozgovú aktivitu, ktorý im ukazoval i fungovanie ich mozgu. Na EEG sme ďalej demonštrovali ako vyzerá mozog napríklad v spánku, v kóme alebo mozog s trvalým poškodením pri nedostatku kyslíka," dodala MUDr. Denisa Osinová z Jesseniovej lekárskej fakulty UK v Martine.

 

Ovládanie základov prvej pomoci sa podľa jej slov v mnohých prípadoch javí byť nedostatočné: "Dlhodobo sa nám ukazuje, že deti zo základných a stredných škôl túto problematiku poznajú a prejavujú podrobnejší záujem. Ich teoretické poznatky boli dobré a pri nácviku správnej techniky sa dokázali rýchlo adaptovať a zautomatizovať si postup. Nemali problém si resuscitáciu vyskúšať a akceptovať inštrukcie tak, aby na simulátoroch dosahovali výborné výsledky. U dospelých sa nám situácia vykresľuje inak. Myslia si, že vedia podať prvú pomoc, ale len veľmi malé percento z nich je ochotné si daný postup aj vyskúšať. Z tých, ktorí to aj vyskúšali, len malá časť postupovala správne a akceptovala rady inštruktora. V praxi sa veľmi často stretávame s tým, že práve dospelí pri takýchto stavoch nevedia správne poskytnúť prvú pomoc, panikária a kým nemajú osobnú skúsenosť, nepovažujú tieto vedomosti a zručnosti za dôležité. Myslíme si, že hlavnou príčinou, prečo ich ochota tieto veci vyskúšať absentuje, je ostýchavosť a strach zo zosmiešnenia. V dospelej populácii preto vidíme veľké rezervy. Pri pohľade na mladšiu generáciu však môžeme byť optimistickejší," zhodnotila MUDr. Denisa Osinová.

 

Podujatie sa tešilo vysokej účasti a záujmu okoloidúcich, čo organizátorov nesmierne teší: "Tohtoročné podujatie hodnotíme veľmi pozitívne, zaznamenali sme nárast vystavovateľov aj nárast počtu stánkov oproti minulému roku. Hoci mnohí vystavovatelia vystavovali podobné veci ako minulý rok, väčšinou to boli novinky v danej oblasti. Záujmom verejnosti sme sami prekvapení. Doobeda tu bolo obrovské množstvo detí zo základných a stredných škôl, poobede pribudla dospelá klientela. Ohlasy sú kladné a budeme veľmi radi, keď sa tu o rok opäť stretneme," zhodnotil priebeh podujatia Prof. Ing. Ján Čelka, PhD, Prorektor pre vedu a výskum zo Žilinskej univerzity. Spokojnosť bola i na strane Jesseniovej lekárskej fakulty: "Teší ma, že sme si našli svoje miesto v spektre naozaj nesmierne zaujímavých technológií prezentovaných najmä kolegami so Žilinskej univerzity  a že sa s nami počíta aj do ďalšieho ročníka. Oproti minulému roku stúpol aj počet aktívnych účastníkov, čo je tak trochu výzvou aj pre nás," dodala Mgr. Martina Antošová, PhD., MBA.

Autor: RR, foto Cyril Králik © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama