Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Pietna spomienka pri príležitosti Pamiatky zosnulých na Národnom cintoríne

Autor: Pietna spomienka pri príležitosti Pamiatky zosnulých na Národnom cintoríne
Foto: Pietna spomienka pri príležitosti Pamiatky zosnulých na Národnom cintoríne
Uverejnené: 29. október 2014

Tohtoročná pietna spomienka venovaná Pamiatke zosnulých v gescii Slovenskej národnej knižnice – Literárneho múzea, Mesta Martin a Matice slovenskej sa nesie v znamení 140. výročia narodenia spisovateľa Janka Jesenského a 100. výročia vypuknutia prvej svetovej vojny.

Na Národnom cintoríne je pochovaných viac ako 400 národných dejateľov. Už v roku 1928 sem zo Záhrebu previezli telesné pozostatky Martina Kukučína, v roku 1940 z Zlatých Moraviec Janka Kráľa a neskôr, v r. 1950 z Bratislavy aj Janka Jesenského. Slovenská národná knižnica má v správe 43 náhrobníkov, ktoré potrebujú pravidelnú starostlivosť. Ročne investuje Slovenská národná knižnica na rekonštrukciu pamiatkových objektov tohto typu približne 8000 €. Od roku 2009 bolo opravených okolo 18 pomníkov a investovaných cca 40000 €. Medzi opravenými sú hrobové miesta Antona Augustína Baníka, Samuela Czambela, Štefana Mikuláša Ferienčíka, Mikuláša Galandu, Juraja Hodžu, Aničky Hurbanovej, Branislava a Jána Kadavého, Jána Kalinčiaka, Martina Kukučína, Jána Smreka, Karola Plicku, Pavla Socháňa, Samuela Šípku, Ivana Šoltésa, Eleny Šoltésovej, Pavla Zgúta a hrobka Karola Kuzmányho.

 

V roku 2014 si kultúrna verejnosť mesta Martin pripomenula 100. výročie narodenia právnika, zakladajúceho člena a tajomníka Matice slovenskej, herca a spoluzakladateľa Slovenského spevokolu Pavla Mudroňa a súčasne aj politika, publicistu a štátnika Milana Hodžu pri príležitosti každoročných Dní Milana Hodžu (28. júna 2014). Súčasťou spomienky na obe osobnosti bol program v gescii Literárneho múzea SNK. Pri príležitosti Pamiatky zosnulých Slovenská národná knižnica zabezpečila výzdobu 210 hrobov národným dejateľom, matičným činovníkom a významným osobnostiam včítane kultúrneho programu. Vysoká návštevnosť Národného cintorína dokazuje trvalý záujem verejnosti o vecné pamiatky tohto typu. V roku 2014 navštívilo NC približne 22 000 domácich i zahraničných návštevníkov.

 

Pietna spomienka pri príležitosti Pamiatky zosnulých na Národnom cintoríne spojená so spomienkou na Janka Jesenského

Miesto konania: Národný cintorín, Sklabinská ul., Martin Dátum podujatia: 31. október 2014 o 14:00 hod.

 

Autor: Mgr. Zuzana Stančíková, PhD., manažérka publicity DIKDA © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama